Safet Zec predstavlja svoja djela u crkvi u italijanskom Trevisu

U crkvi San Teonisto postavljena su tri velika platna Safeta Zeca – ‘Zagrljaj’, ‘Velika krošnja’ i ‘Spomen na bombardovanje Trevisa 1944’.

Safet Zec je dobio zadatak interpretacije i oživljavanja praznog prostora na zidovima crkve (Fondacija Ivanka i Safet Zec)

Tri djela istaknutog bosanskohercegovačkog umjetnika Safeta Zeca postavljena su u Trevisu kraj Venecije, u crkvi San Teonisto, a 25. februara bit će dostupna široj javnosti.

Crkvu San Teonisto je Fondacija Benetton restaurirala, a u njoj su postavljena tri velika platna Safeta Zeca: Zagrljaj, Velika krošnja i Spomen na bombardovanje Trevisa 1944, saopćeno je iz Fondacije “Ivanka i Safet Zec”, prenijela je Fena.

Faza restauracije Crkve San Teonisto je završena 2017. godine vraćanjem originalnih djela, dok je posljednja faza obilježena kreiranjem tri nova djela koja dovršavaju umjetnički ciklus tamo gdje nije bilo moguće vratiti originalna djela, što je učinio Safet Zec.

Pohvale za rad Safeta Zeca

Safet Zec će 25. februara u Italiji još jednom primiti pohvale za svoj rad na svečanom otvaranju postavke u crkvi, navedeno je u saopćenju.

Safet Zec, bosanskohercegovački umjetnik kojeg međunarodni kritičari smatraju slikarom i grafičarom sa izuzetnim ekspresivnim osobinama, dobio je zadatak interpretacije i oživljavanja praznog prostora na zidovima crkve, birajući jezik savremene umjetnosti da bi se nastavio dijalog sa antičkim, a koji je već započet u polju arhitekture sa stručnom restauracijom Tobia Scarp, saopćeno je.

Izvor: Agencije