Grci tražili antičke skulpture natrag, Britanci im za izložbu pozajmili vrč

Izložba na kojoj je predstavljen ‘Meidias Hydria’ otvorena je u trenutku kada se između Grčke i Velike Britanije pojačava spor o povratku drevnih skulptura koje se nalaze u Britanskom muzeju.

Vrč koji se smatra remek-djelom iskopan je u Italiji, a u Veliku Britaniju ga je donio britanski diplomata William Hamilton još ’60-ih godina 18. vijeka (Reuters)

Muzej Acropolis u Grčkoj otvorio je izložbu na kojoj je predstavljen čuveni starogrčki vrč iz 420. godine prije nove ere, poznat kao „Meidias Hydria“, koji joj je pozajmio Britanski muzej.

Izložba je otvorena u trenutku kada se između Grčke i Velike Britanije pojačava spor oko pitanja povratka drevnih grčkih skulptura iz Partenona koji se nalaze u Britanskom muzeju, javlja AP.

Britanski premijer Rishi Sunak je nedavno otkazao sastanak sa grčkim kolegom Kyriakosom Mitsotakisom i optužio ga da je prekršio obećanje da neće u javnosti spominjati rješavanje „vječitog“ bilateralnog kulturno-diplomatskog problema.

Sunak je rekao da njegova Vlada nema namjeru ponovo otvarati to pitanje ili izmijeniti zakon koji zabranjuje vraćanje artefakata.

Vrč u Velikoj Britaniji od 18. vijeka

Britanski muzej je potvrdio da nastavlja razgovore sa grčkim vlastima i Muzejom Acropolis, što daje nadu Atini da je moguće postići dogovor o izlaganju skulptura u Grčkoj.

Direktor muzeja Nikolaos Stampolidis rekao je da ustanova kojoj je na čelu održava „odlične odnose“ sa Britanskim muzejom i izrazio uvjerenje da će skulpture iz Partenona na kraju biti vraćene.

Vrč koji se smatra remek-djelom atinskog lončara Meidije iskopan je u Italiji, a u Veliku Britaniju ga je donio britanski diplomata William Hamilton još ’60-ih godina 18. vijeka. Muzej ga je otkupio 1772. i nikada ga nije pozajmljivao.

Vrč će biti izložen u u Atini do aprila, kada će biti prebačen u Pariz, grad domaćin Olimpijskih igara 2024, gdje će biti izložen u Muzeju Louvre.

Izvor: Agencije