U Rimu otkriven mozaik star 2.300 godina

Tokom arheoloških iskopavanja na Palatinskom brdu, blizu Foruma, otkriven je mozaik u aristokratskoj vili, stariji od dva milenija.

U antičkim vremenima je bilo uobičajeno za plemićke porodice da koriste bogate dekorativne elemente (AFP)

Tokom arheoloških iskopavanja na Palatinskom brdu u Rimu, blizu Foruma, otkriven je mozaik u aristokratskoj vili, za koji se smatra da je star gotovo 2.300 godina.

Alfonsina Russo. šefica Arheološkog parka Coloseum, koji je zadužen za palatinski lokalitet, saopćila je da ono što ovo otkriće čini neuporedivim nije samo nevjerovatna konzervacija mozaika, već i dekoracija, koja sadrži scene rimskih pomorskih i kopnenih bitaka, za koje se pretpostavlja da je vodio vlasnik vile.

Djelo je uokvireno polihromnim kristalima i egzotičnim staroegipatskim plavim pločicama, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNN.

Simbol raskoši i bogatstva

Russo je navela da je u antičkim vremenima bilo uobičajeno za plemićke porodice s vilama na Palatinskom brdu da koriste bogate dekorativne elemente kao simbole raskoši i visokog društvenog ranga.

“Mozaici su se obično nalazili na podovima, ali ovaj se nalazi i na cijelom prednjem zidu i nevjerovatno je očuvan. Osoba koja je naručila pravljenje mozaika je bila dovoljno bogata da priušti uvoz dragocijenih materijala iz cijelog [Rimskog] Carstva kako bi ukrasila ovu vilu. Do sada nismo pronašli ništa o identitetu ove osobe, ali vjerujemo da će nam dalje istraživanje pomoći da utvrdimo ko je bila ova patricijska porodica”, rekao je Marco Rossi, profesor rimskih antikviteta na Univerzitetu Roma Tre.

Izvor: Agencije