Tricia Tuttle nova direktorica festivala Berlinale

Tricia Tuttle na mjestu direktorice festivala zamjenjuje dosadašnji vodeći dvojac Mariette Rissenbeek i Carla Chatriana, koji su Berlinale preuzeli 2020.

Tricia Tuttle sa sobom donosi 25 godina iskustva u filmu i na filmskim festivalima, objavila je uprava festivala Berlinale predstavljajući novu direktoricu (Reuters)

Vodstvo nad Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu (Berlinale) od sljedeće godine preuzima Tricia Tuttle, dosadašnja direktorica britanskog filmskog festivala BFI, a predsjednica žirija sljedećeg festivala bit će američka glumica Lupita Nyong’o.

„Tricia Tuttle sa sobom donosi 25 godina iskustva u filmu i na filmskim festivalima. Pod njenim vodstvom je Filmski festival u Londonu povećao broj posjetitelja i dobio na važnosti“, objavila je Claudia Roth, njemačka državna tajnica za kulturu, prenosi Hina.

Tuttle se zahvalila na ukazanom povjerenju i Berlinale nazvala „predvodnikom među A filmskim festivalima“, u koje još spadaju i festivali u Cannesu i Veneciji.

Lupita Nyong’o predsjednica žirija takmičarskog programa

Tuttle na mjestu direktorice festivala zamjenjuje dosadašnji vodeći dvojac Mariette Rissenbeek i Carla Chatriana, koji su Berlinale preuzeli 2020. Nakon što je Rissenbeek nedavno najavila povlačenje s te pozicije, državna tajnica Roth je rekla kako će Berlinale ubuduće opet voditi samo jedna osoba, nakon čega je i Chatrian podnio ostavku.

Lupita Nyong'o (Reuters)

U međuvremenu je objavljeno da će predsjednica međunarodnog žirija takmičarskog programa sljedećeg festivala biti američka glumica Lupita Nyong’o.

„Lupita Nyong’o utjelovljuje sve što volimo na filmu: raznovrsnost, obraćanje različitim ciljnim grupama i sigurnost u ulogama koje preuzima. Mi smo sretni što je Lupita Nyong’o prihvatila naš poziv“, objavila je uprava festivala.

Berlinale će se naredne godine održati se od 15. do 25. februara.

Izvor: Agencije