Predsjednička odlikovanja za tri slovenske muzičke grupe

Pioniri punka Pankrti, zatim svjetski poznati Laibach, kao i Kameleoni, jedna od najvažnijih rock grupa ’60-ih godina, dobit će odlikovanje predsjednice Nataše Pirc Musar.

Pankrti i Laibach, uz Marka Brecelja, Buldožere, Lačni Franz, Vladu Kreslina i druge, simboli su Slovenije i njene progresivnosti (Pixsell)

Slovenska predsjednica, Nataša Pirc Musar podijelit će prva odlikovanja u svom mandatu, a među odlikovanima su i tri važne slovenske muzičke grupe – pioniri punka na jugoslavenskim prostorima Pankrti, zatim svjetski poznati Laibach, kao i Kameleoni, jedna od najvažnijih rock grupa ’60-ih godina prošlog stoljeća.

To je jedan od rijetkih primjera na ovim prostorima da službena politika na takav način odaje priznanje rock muzičarima, a osobito pankerima poput Pankrta, premda ovdje valja napomenuti da se to ne odnosi i na bivšu državu, piše Večernji list.

Jugoslavija je Pankrte, kao i niz drugih velikih rock imena, poput Marka Brecelja, te grupa Leb i sol, Lačni Franz, Luna, Ekatarina Velika i druge, nagradila tada prestižnom nagradom Sedam sekretara SKOJ-a, koja je do kraja bivše države vrednovala najveća postignuća mladih umjetnika u raznim područjima, pa tako i u rock&rollu.

Dolaskom demokratije to je postalo izuzetna rijetkost, premda su upravo punk i rock&roll odigrali važnu ulogu u emancipaciji, otvaranju i demokratizaciji ovih krajeva ’80-ih godina, u procesu koji je počeo upravo u Sloveniji, odakle se proširio na gotovo cijelo područje bivše države.

Sinonimi slovenske uspješnosti

Na velikim demonstracijama u Ljubljani, koje su održane u ljeto 1988. godine, u vrijeme znamenitog procesa četvorici – Janezu Janši, Janezu Borštneru, Davidu Tasiću i Franciju Zavrlu – jednom od prijelomnih događaja koji je zakotrljao lavinu koja je naposljetku srušila jugoslavensku federaciju, na Kongresnom trgu u Ljubljani pred desecima hiljada okupljenih ljudi podršku četvorici političara dali su i Pankrti.

Slovenija je ’80-ih godina bila predvodnica i svojevrsni prostor slobode i liberalizma u socijalističkoj Jugoslaviji, koja je srljala u sve dublju krizu, prenosi Hina.

Pankrti i Laibach, uz Marka Brecelja, Buldožere, Lačni Franz, Vladu Kreslina i druge, simbolizirali su Sloveniju i njenu tadašnju progresivnost, uz skijanje i znamenite brendove poput Elana, Iskre i Gorenja, sinonime slovenske uspješnosti.

Kultura, a osobito pop kultura, bila je u to vrijeme motor promjena, demokratičnosti i pluralizma, piše Večernji list.

Izvor: Agencije