Streaming servisi isplaćivat će bonuse holivudskim glumcima

Isplaćivat će se bonusi od 40 miliona dolara godišnje, kao dio okvirnog sporazuma o radu postignutog između sindikata glumaca i velikih studija.

Prema uvjetima ugovora, 75 posto od fonda ići će glumcima najpopularnijih serija i filmova na streaming servisima (EPA)

Streaming servisi isplaćivat će bonuse od otprilike 40 miliona dolara godišnje kao dio okvirnog sporazuma o radu postignutog između sindikata glumaca SAG-AFTRA i velikih holivudskih studija, objavili su čelnici sindikata nakon što je njihov odbor podržao dogovor.

Predloženi trogodišnji ugovor, koji se, po tvrdnjama sindikata, procjenjuje na više od milijardu dolara u tri godine, podržalo je 86 posto nacionalnog odbora SAG-AFTRA-e, prenosi Hina.

Članovi sindikata sada moraju glasati o ratificiranju sporazuma s Netflixom, Walt Disneyjem, Warner Bros Discoveryjem i drugim članovima Saveza filmskih i televizijskih producenata (AMPTP).

Očekuje se da će glasanje završiti početkom decembra, rekao je glavni pregovarač Duncan Crabtree-Ireland.

Djelomično ispunjeni cilj

Predsjednica SAG-AFTRA-e Fran Drescher kazala je da je sindikat djelomično postigao cilj da streaming servisi dijele više prihoda s glumcima.

Iako su kompanije odbile ranije prijedloge, što uključuje naknadu po pretplatniku, pristale su na nove isplate bonusa.

“Otvorili smo novi tok prihoda”, rekla je Drescher.

Prema uvjetima ugovora, 75 posto od fonda od 40 miliona dolara ići će glumcima najpopularnijih serija i filmova na streaming servisima.

Preostalih 25 posto raspodijelit će se glumcima ostalog sadržaja na streaming platformama.

Izvor: Agencije