Koncert ‘Live Aid’ inspiracija za mjuzikl

Mjuzikl ‘Just For One Day’, posvećen velikom koncertu za gladne u Etiopiji iz 1985. godine, prikazivat će se u londonskom teatru The Old Vic od 26. januara do 30. marta naredne godine.

Koncert, koji su organizirali Bob Geldof i Midge Ure, pratilo je gotovo 1,5 milijardi ljudi (AP)

„Live Aid“, transatlantski koncert koji je prije 40 godina prikupio milione za pomoć gladnima u Etiopiji, postaje mjuzikl koji će imati premijeru u londonskom teatru The Old Vic iduće godine.

Koncert, koji su organizirali Bob Geldof i Midge Ure, pratilo je gotovo 1,5 milijardi ljudi, podsjeća Reuters.

„Ako mjuzikl potakne samo jednog čovjeka da pozitivno utiče na druge, tada će ovo biti dobar posao”, rekao je Geldof. „Radujem se gledati ga… Bolje da ne bude loš“.

Pjesme slavnih izvođača

Mjuzikl Just For One Day, koji je napisao John O’Farrell, a režirao Luke Sheppard, prikazivat će se od 26. januara do 30. marta naredne godine. Kazalište je objavilo da je produkcija dobila dozvolu Band Aid Charitable Trusta koji će dobiti 10 posto od prodaje ulaznica.

„Za one koji su živjeli u ‘80-ima, siguran sam da je subota, 13. jula 1985. jedan od onih dana koji je zauvijek ostao u njihovu sjećanju“, rekao je Matthew Warchus, umjetnički direktor The Old Vica. „Svi se sjećamo gdje smo gledali ‘Live Aid’, s kime smo ga gledali, i čistog oduševljenja onim što smo vidjeli“.

U showu će biti izvedene pjesme koje su pjevali Bob Dylan, David Bowie, Paul McCartney, Elton John, Queen i drugi u nastupu na koncertu koji je održan istovremeno na londonskom stadionu Wembley i stadionu John F. Kennedy u Philadelphiji.

Izvor: Agencije