Slavna sopranistica Maria Callas dobila muzej u Atini

Brojni kostimi, kao i bilježnica koju je operna pjevačica koristila da bi zapamtila dijelove iz svojih predstava, naći će se među predmetima na izložbi, koji su poklonjeni ili pozajmljeni muzeju.

epa10938133 A woman poses for a picture as she looks at a portrait bust of the late soprano Maria Callas during a press view of the new Maria Callas museum in Athens, Greece, 25 October 2023. Callas was an American-born Greek soprano and one of the most famous opera singers of the 20th century. EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS

Od uzorka kose do plave baršunaste haljine, koju je nosila nakon nezaboravnog izvođenja Verdijeve opere Traviata 1955. u milanskoj Skali, posjetioci Atine sada mogu da se dive ostavštini operske dive Marije Callas u novom muzeju posvećenom legendarnoj sopranistici.

Smješten u trokatnoj neoklasičnoj zgradi u srcu glavnog grada Grčke, muzej će otvoriti svoja vrata, uoči stogodišnjice njenog rođendana, prenio je Reuters.

Grčki korijeni

Brojni kostimi, kao i bilježnica koju je operna pjevačica koristila da bi zapamtila dijelove iz svojih predstava, naći će se među predmetima na izložbi, koji su poklonjeni ili pozajmljeni muzeju. Na drugom katu muzeja posjetitelji će moći da slušaju dijelove njenih prepoznatljivih predstava.

Maria Anna Cecilia Sofia Kalogeropoulos, operna diva grčkih korijena svjetski poznata kao Maria Callas, rođena je u New Yorku u decembru 1923. godine. Preminula je 1977. godine od infarkta, podsjeća Tanjug.

Izvor: Agencije