Danica Vukićević dobitnica NIN-ove nagrade za roman godine

Dobitnica nagrade je priznala da voli svoj roman ‘Unutrašnje more’ jer ‘predstavlja hologram njene ličnosti ali i ima svoj samostalni život.

Govoreći o formatu kog je izabrala u 'Unutrašnjem moru', Danica Vukićević je rekla da su u romanu 'svi fragmenti povezani, imaju duboko jedinstvo i to je veoma složena priča' (Tanjug)

Danica Vukićević, autorica djela Unutrašnje more, dobitnica je NIN-ove nagrade za roman 2022. godine, objavljeno je na svečanosti u Beogradu, objavila je Beta.

U odluci žirija se navodi da je izabrani roman 69. NIN-ove nagrade „formalno inventivan, preispituje probleme egzistencije od privatne do društveno-političke ravni, od materijalnosti svakodnevice do ključnih unutarnjih drama pojedinaca u savremenom svetu“.

„Jezičkom suptilnošću i silovitošću, Vukićević transformiše fragmentarni način pisanja u celovitu romanesknu sliku sveta“, ocijenio je žiri.

Žiri koji je odlučivao o izboru činili su Teofil Pančić, Marija Nenezić, Goran Korunović, Milena Đorđijević i Žarka Svirčev.

U užem izboru za nagradu bilo je šest ostvarenja: uz pobjednički, tu su bili još Klub istinskih stvaralaca Milana Tripkovića, Papir sa vodenim znakom Gorana Petrovića, Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo Mirjane Drljević, Koljka i Sašenjka Uglješe Šajtinca i Klara, Klarisa Marijane Čanak.

Osim pjesama, piše prozu, eseje i književnu kritiku

„Ozbiljno pratim našu književnu produkciju i izbor mog romana ima veliku simboličku težinu, jer je napisan vrlo rizično“, istakla je Vukićević u obraćanju nakon proglašenja za dobitnicu NIN-ove nagrade na svečanosti u hotelu Moskva.

Govoreći o formatu kog je izabrala u Unutrašnjem moru, Vukićević je rekla da su u romanu „svi fragmenti povezani, imaju duboko jedinstvo i to je veoma složena priča“.

Iako je znaju kao pjesnikinju i piše već 30 godina, Vukićević je podsjetila da je objavljivala i prozne priče

„Sada će biti velika frka. Kad napišeš roman ljudi te ozbiljno shvataju. Važna stavka u pisanju ove knjige – nisam imala predumišljaja, prišla sam tekstu sa slobodom i ogromnom radošću. Ovu knjigu doživljavam kao čistu radost“, navela je dobitnica.

Na kraju je istakla da voli svoj roman jer „predstavlja hologram njene ličnosti ali i ima svoj samostalni život“.

Osim pjesama, dobitnica nagrade piše prozu, eseje i književnu kritiku, a objavila je knjige poezije Kao hotel na vetru (1992), Kada sam čula glasove (1995), Šamanka (2001), Visoki fabrički dimnjaci (2012) i druge.

NIN-ovu nagradu, koja se dodjeljuje od 1954. godine, prošle godine dobila je Milena Marković za roman Deca.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada