Predstavom slovenskih gimnazijalaca otvoren Juventafest

Festival traje do 11. septembra, a selektirano je šest predstava takmičarskog programa; učesnicima Juventafesta bit će pružena prilika i za kreativni razvoj putem niz radionica.

U fokusu dodatnog sadržaja Festivala, kao i nekoliko prethodnih godina, biti će inkluzija mladih osoba s poteškoćama u razvoju (Juventafest)

Predstavom Figarova svadba, u izvođenju English Student Theatrea Druge gimnazije iz Maribora, u Sarajevu je otvoren 10. Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva „Juventafest“.

Za 10. izdanje Festivala, koji traje do 11. septembra, selektirano je šest najboljih predstava takmičarskog programa, a sudionicima te kulturne manifestacije bit će pružena prilika za kreativni razvoj putem niz radionica, javlja Fena.

Juventafest, čija je misija pomjeranje granica, slavljenje različitosti i borba protiv društvenih predrasuda, i ove godine će okupiti mlade na pozorišnoj sceni i u publici, nudeći im mnoštvo sadržaja za bolje razumijevanje svijeta i vlastite uloge u osvajanju prostora slobode.

Monografija o 10 godina Juventafesta

Direktorica Juventafesta Jasna Diklić istaknula je da festival svjedoči o uspješnom kontinuitetu u okviru kojeg je generacijama mladih omogućeno da razvijaju maštu, inventivnost i empatiju te da kroz dramsku umjetnost razmjenjuju vještine dijaloga, zastupanje vlastitog i uvažavanje tuđeg mišljenja, spremnost na kompromise.

U okviru ovogodišnjeg izdanja bit će promovirana monografija o 10 godina Juventafesta, a u fokusu dodatnog sadržaja Festivala, kao i nekoliko prethodnih godina, biti će inkluzija mladih osoba s poteškoćama u razvoju.

U tom je kontekstu, već upriličena projekcija filma Neki novi Brodvej koji se bavi problemom socijalne rehabilitacije osoba s Down sindromom i progovara o društvenoj nebrizi, predrasudama i barijerama sa kojim se suočavaju te osobe, ali i njihovim potencijalima, mogućnostima i sposobnostima. Režiser filma je Denis Bojić, a nastao je u produkciji Radiotelevizije Republike Srpske i u suradnji sa Down sindrom centrom iz Banje Luke.

Izvor: Agencije