Rijetki Stradivari prodan za 15,3 miliona dolara, gotovo dostigavši rekord

Violina, koju je 1714. izradio majstor Antonio Stradivari pripadala je gotovo 40 godina rusko-američkom virtuozu Toschi Seidelu, koji je također bio učitelj Alberta Einsteina.

Toschi Seidel ovu violinu je svirao na soundtracku holivudskog klasika 'Čarobnjak iz Oza' (EPA - Ilustracija)

Rijedak primjerak Stradivarijeve violine prodan je na aukciji u New Yorku u četvrtak za 15,34 miliona dolara, malo ispod rekorda (15,9 miliona dolara) koji je postignut za takav instrument, objavila je u subotu specijalizirana kompanija Tarisio, prenosi Hina.

Violina, koju je 1714. izradio majstor Antonio Stradivari (1644.-1737.), pripadala je gotovo 40 godina rusko-američkom virtuozu Toschi Seidelu (1899.-1962.), koji ju je svirao na soundtracku holivudskog klasika “Čarobnjak iz Oza” (1939.).

“Seidel je također bio učitelj Alberta Einsteina, tako da se ova violina našla rame uz rame s velikim naučnikom i matematičarem dok su svirali kvartet u Albertovoj kući u Princetonu, New Jersey”, dodao je u petak za agenciju AFP Jason Price, osnivač i direktor Tarisija. Aukcijska kuća nije navela kupca.

Koncert Seidela i Einsteina

Toscha Seidel, koji je emigrirao u Sjedinjene Američke Države 1930-ih, i Albert Einstein, koji je pobjegao od nacističkog režima, sudjelovali su na koncertu u New Yorku 1933. u znak podrške njemačkim židovskim naučnicima koji su morali napustili zemlju. Einstein je također svirao violinu.

Od hiljadu instrumenata koje je izradio majstor iz Cremone, danas ih je na popisu oko 600.

Rekord na aukciji datira iz 2011. kada je instrument kršten “Lady Blunt”, koji je pripadao Lady Anne Blunt, unuci pjesnika Lorda Byrona, prodan u Londonu za 15,89 miliona dolara.

Godine 2014. još jedan primjerak, čija je minimalna cijena određena na 45 milona dolara, nije našao kupca u Sotheby'su.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada