Warholov portret Marilyn Monroe prodan za rekordnih 195 miliona dolara

Prodaja je nadmašila prethodni rekord za djelo iz 20. stoljeća, ‘Žene iz Alžira’ Pabla Picassa, koje je 2015. prodano za 179,4 miliona dolara.

Warholov portret Marylin Monroe, koji je napravljen nakon njene smrti 1962. godine, postao je jedan od najpoznatijih djela pop-arta (Reuters)

Čuveni portret Marilyn Monroe iz 1964. pop umjetnika Andyja Warhola prodan je za 195 miliona dolara, postavši tako najskuplje umjetničko djelo iz 20. stoljeća ikada prodano na javnoj aukciji, piše Reuters.

Rad nazvan “Shot Sage Blue Marilyn” je jedan u nizu portreta glumice koje je Warhol napravio nakon njene smrti 1962. godine i postao je jedan od najpoznatijih djela pop-arta.

Prodan je za tačno 195,04 miliona dolara, uključujući honorare, za samo četiri minuta u prepunoj prostoriji u sjedištu aukcijske kuće Christie's u New Yorku. Procijenjena vrijednost bila je 200 miliona dolara.

Oboren prethodni rekord za djelo iz 20. stoljeća

“‘Shot Sage Blue Marilyn’ je apsolutni vrhunac američkog popa”, rekao je Alex Rotter, predsjednik odjela za umjetnost 20. i 21. stoljeća u Christie’su, u izjavi kojom je najavljivana aukcija. “Slika nadilazi žanr portreta, zamjenjujući umjetnost i kulturu 20. stoljeća”.

Prodaja je nadmašila prethodni rekord za djelo iz 20. stoljeća, “Žene iz Alžira” Pabla Picassa, koje je 2015. prodano za 179,4 miliona dolara.

Warhol je ovaj portret bazirao na promotivnoj fotografiji Monroe iz filma Niagara iz 1953. godine, nanijevši jarke boje preko njenih očiju, kose i usana.

Naziv portreta se odnosi na incident u kojem je žena iz pištolja pucala na naslagana četiri portreta Marilyn Monroe u Warholovom studiju, iako “Shot Sage Blue Marilyn” nije pogođen metkom.

Izvor: Agencije