Degasove ‘Plesačice’ više nisu ruske, nego ukrajinske

Slika koja se odsad naziva ‘Ukrajinske plesačice’, djelo francuskog slikara Edgara Degasa, prikazuje plesačice s plavo-žutim trakama upletenima u kosi što odgovara bojama ukrajinske zastave.

'Gotovo je sigurno da su te plesačice Ukrajinke prije nego Ruskinje', piše muzej u opisu na svojoj mrežnoj stranici (EPA)

Londonska Nacionalna galerija promijenila je naziv slike Edgara Degasa, dotad poznate pod imenom “Ruske plesačice” u “Ukrajinske plesačice”, objavio je muzej.

Promjena je nastala u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu, podsjeća AFP, a National Gallery objašnjava da novo “ime bolje odražava sadržaj djela”.

Slika koja se odsad naziva “Ukrajinske plesačice”, djelo francuskog slikara Edgara Degasa (1834-1917) iz razdoblja impresionizma prikazuje plesačice s plavo-žutim vrpcama upletenima u kosi što odgovara bojama ukrajinske zastave.

Nacionalna galerija u Londonu odgovorila je promjenom imena slike nakon objave jedne korisnice na društvenim mrežama (EPA)

“Gotovo je sigurno da su te plesačice Ukrajinke prije nego Ruskinje”, piše muzej u opisu na svojoj stranici.

Promijenili naziv nakon objave na Instagramu

“Otkako je Rusija počela invaziju na Ukrajinu, ne prestajem misliti na tu sliku. Na činjenicu da te plesačice nisu Ruskinje i nisu to nikada bile”, napisala je na Instagramu Tanya Kolotusha, Ukrajinka s londonskom adresom koja je muzeju sugerirala promjenu imena.

“Rusija/Rusi prisvajali su i prisvajaju brojne elemente ukrajinske kulture”, navela je.

Odmah potom je muzej odgovorio da je promijenio naziv slike.

“Važno je pronaći našu kulturnu baštinu i ispravno je imenovati”, rekla je Kolotusha. “Ruska invazija je također napad na kulturu”, dodala je.

Izvor: Agencije