Vrijedne ruske slike ostale blokirane u Južnoj Koreji

Slike 50-ak ruskih umjetnika, uključujući Vasilija Kandinskog, Kazimira Maljeviča i Aleksandra Rodčenka, bile su izložene od decembra u Muzeju umjetnosti Sejong u Seoulu.

Izložba u Seoulu je završena u nedjelju, ali su slike blokirane u glavnom gradu Južne Koreje zbog obustave letova (AFP)

Nekoliko desetina djela ruskih slikara, koja su bila izložena u Seoulu, uključujući slike Vasilija Kandinskog, blokirani su u Južnoj Koreji zbog obustave letova uvedenih poslije ruske invazije na Ukrajinu, prenosi AFP.

Slike 50-ak ruskih umjetnika, uključujući Kandinskog, Kazimira Maljeviča i Aleksandra Rodčenka, bile su izložene od decembra u Muzeju umjetnosti Sejong u Seoulu.

Poslije početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, mnoge zapadne zemlje, među kojima SAD i članice Evropske unije, usvojile su sankcije Rusiji.

Djela spremna za povratak

Izložba u Seoulu je završena u nedjelju, ali su slike blokirane u glavnom gradu Južne Koreje zbog obustave letova, rekao je AFP-u jedan od organizatora izložbe. Dodao je ipak da su djela spremna za povratak.

Među slikama se nalaze “Improvizacija 4” Kandinskog, iz 1909. godine, te Maljevičev “Suprematizam” , nastala 1915/16. godine.

Umjetnička djela za izložbu posudile su četiri ruske ustanove, uključujući Državni umjetnički muzej u Nižnjem Novgorodu i Muzej likovnih umjetnosti u Jekaterinburgu.

Izvor: Agencije