UNESCO strahuje od štete na kulturnim objektima u Ukrajini

U Ukrajini se nalazi sedam lokacija određenih kao lokacije svjetske baštine uključujući katedralu Svete Sofije u glavnom gradu Kijevu.

Osim u Kijevu, objekti koje je na svoju listu stavio UNESCO nalaze se u Lavovu, Odesi i Harkovu (EPA)

UNESCO je upozorio na štetu koju bi rat Rusije protiv Ukrajine mogao nanijeti kulturnom naslijeđu te zemlje i pridružio se rastućim osudama kulturnih institucija zbog ruske invazije na Ukrajinu, javlja AP.

Agencija UN-a za obrazovanje, nauku i kulturu objavila je da radi na procjeni ukrajinskih obrazovnih i kulturnih instutucija i lokacija koje je UN uvrstio u spisak svjetske baštine.

U Ukrajini se nalazi sedam lokacija određenih kao lokacije svjetske baštine uključujući katedralu Svete Sofije u glavnom gradu Kijevu.

Druge lokacije na listi UN-a nalaze se u zapadnom gradu Lavovu, u crnomorskoj luci Odesi i u drugom po veličini gradu Harkovu. U sva četiri grada bilo je ruskih artiljerijskih napada i bombardovanja.

‘Očuvati kulturno nasljeđe’

“Moramo očuvati ovo kulturno nasljeđe kao svjedočanstvo prošlosti i kao vektor za mir u budućnosti”, rekla je generalna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay, prenijela je Beta.

U saopštenju je rekla da ta agencija koordiniše napore sa ukrajinskim vlastima da ključne historijske spomenike i lokacije širom Ukrajine što je prije moguće obilježi međunarodno priznatim znakom za zaštitu kulturnog nasljeđa tokom rata.

Najmanje sedam obrazovnih institucija oštećeno je u napadima protekle sedmice, uključujući Nacionalni univerzitet Karazin u Harkovu u srijedu, navodi se u saopštenju.

Izvor: Agencije