Filmski festival Sundance vraća se u Utah

Robert Redford je jedan od osnivača najvećeg američkog festivala nezavisnog filma koji se vraća u planine Utaha 19. januara, nakon što su dva prethodna izdanja bila prisiljena održati se online.

Filmski festival Sundance održat će se od 19. do 29. januara naredne godine (EPA)

Dokumentarci koji istražuju seksualnost i slavu kroz životne priče supermodela Brooke Shields, pjevača Little Richarda i spisateljice Judy Blume u programu su filmskog festivala Sundance koji će se održati sljedećeg mjeseca, javlja AFP.

Robert Redford je jedan od osnivača najvećeg američkog festivala neovisnog filma koji se vraća u planine Utaha 19. januara, nakon što su dva prethodna izdanja bila prisiljena održati se online zbog Covida.

Festival uobičajeno donosi niz drama, trilera, horora i komedija, neobičnih eksperimenata i važnih dokumentaraca.

Zvijezde, uključujući Anne Hathaway, Emiliju Clarke, Jasona Momou i Chiwetela Ejiofora, imaju dugometražne filmove koji su u programu, dok se Emilia Jones vraća na festival koji je prvi put prikazao njezin film CODA, dobitnika Oscara za najbolji film, s dva vlastita nova filma.

Ponovno otvaranje historije

Dokumentarni film Pretty Baby: Brooke Shields govori o globalnom supermodelu i glumici koja je stekla slavu već s 12 godina. Film se bavi objektivizacijom, seksualizacijom i komodifikacijom žena i mladih djevojaka.

Judy Blume zauvijek prikazuje kako je američka autorica fikcije za mlade bila napadnuta zbog seksualnog sadržaja i uvredljivog jezika 1980-ih, što ju je navelo da zauzme stav protiv zabrane knjiga i cenzure.

„Oba filma odražavaju trendove koje smo vidjeli u posljednjih nekoliko godina biografski vođenog rada koji gledateljima omogućuje ponovno otvaranje historije i gledanje na nju iz druge perspektive“, rekao je John Nein, predstavnik Sundancea.

Slično tome, The Disappearance of Shere Hite prati pionirsku feminističku autoricu Izvještaja Hite, čiji je bestseler o ženskom orgazmu iz 1976. izazvala seksualnu revoluciju, ali koja je bila prisiljena nestati iz javnosti nakon žestokih kritika.

Filmovi o iranskim ženama

Dokumentarac Little Richard: I Am Everything bavi se crnim queer porijeklom rock ‘n’ rolla preko pokojnog pjevača, koji se odrekao homoseksualnosti i postao ponovno rođeni kršćanin u kasnijim godinama.

Još jedna istaknuta i aktualna tema na programu su filmovi o iranskim ženama. Dokumentarni film Joonam i igrani filmovi The Persian Version i Shayda istražuju priče žena u Iranu i zajednicama njegove dijaspore, u vrijeme kada je zemlja potresena prosvjedima zbog strogog pravila odijevanja za žene.

Filmski festival Sundance održat će se od 19. do 29. januara naredne godine, prenosi Hina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada