U Egiptu otkriven ‘izgubljeni zlatni grad’ star 3.000 godina

Arheolozi su pozdravili otkriće za koje se vjeruje da je najveći drevni grad ikada pronađen u Egiptu, koji je hiljadama godina bio zakopan pod pijeskom.

Mnoge strane misije tražile su ovaj grad i nikada ga nisu pronašle (EPA)
Mnoge strane misije tražile su ovaj grad i nikada ga nisu pronašle (EPA)

Arheolozi su pozdravili otkriće za koje se vjeruje da je najveći drevni grad ikada pronađen u Egiptu, koji je hiljadama godina bio zakopan pod pijeskom.

Stručnjaci tvrde da je riječ o jednom od najvažnijih otkrića od iskopavanja Tutankamonove grobnice, piše britanski list Guardian, a prenosi Tanjug.

Poznati egiptolog Zahi Hawass je objelodanio otkriće “izgubljenog zlatnog grada”, navodeći da je ovo mjesto otkriveno u blizini Luxora, gdje se nalazi Dolina kraljeva.

“Egipatska misija, pod vodstvom dr. Zahija Hawassa, pronašla je grad koji je bio izgubljen pod pijeskom. Grad je star 3.000 godina, datira iz vremena vladavine Amenhotepa III, a Tutankamon i Ay su nastavili da ga koriste”, saopštio je tim arheologa.

Značajno otkriće

Otkriće je nazvao najvećim drevnim gradom, poznatim pod imenom Aten, koji je ikada otkriven u Egiptu.

Betsy Bryan, profesorica egipatske umjetnosti i arheologije na Univerzitetu Johns Hopkins, rekla je da je ovo otkriće “drugo najvažnije arheološko otkriće od grobnice Tutankamona”.

Otkriveni su predmeti od nakita, poput prstenova, zajedno sa posudama od keramike u boji, amajlijama u obliku bube skarabeja i ciglama od blata koji nose pečate Amenhotepa III.

“Mnoge strane misije tražile su ovaj grad i nikada ga nisu pronašle”, rekao je Hawass, koji je također bivši ministar za antikvitete.

Tim je započeo iskopavanja u septembru 2020. godine, između hramova Ramzesa III i Amenhotepa III u blizini Luxora, na 500 km južno od glavnog grada Kaira.

Tim arheologa je, također, izrazio optimizam u pogledu daljih važnih otkrića, napominjući da su otkrivene grupe grobnica do kojih se dolazi preko “stepenica uklesanih u stijenu”, što je slična konstrukcija kao ona pronađena u Dolini kraljeva.

“Misija očekuje otkrivanje netaknutih grobnica ispunjenih blagom”, dodaje se u izjavi.

Poslije više godina političke nestabilnosti povezane sa narodnom pobunom iz 2011. godine, koja je zadala težak udarac ključnom egipatskom turističkom sektoru, ova država pokušava da vrati posjetioce, posebno promocijom svog drevnog naslijeđa, piše britanski list.

Egipat je prošle sedmice prebacio mumificirane ostatke 18 drevnih kraljeva i četiri kraljice iz Egipatskog muzeja u Kairu do novog Nacionalnog muzeja egipatske civilizacije u istom gradu, u okviru povorke nazvane “Zlatna parada faraona”.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO