Srbija vraća Sloveniji filmove nakon više od pola stoljeća

Filmove je 1968. godine, na osnovu dogovora o depozitu, Triglav film predao arhivu Jugoslovenske kinoteke u Beogradu na čuvanje, jer u Sloveniji u to vrijeme nije bilo odgovarajućeg prostora za skladištenje filmova.

Sloveniji će biti vraćeno 13 filmova koji predstavljaju izuzetno značajan dio kulturne baštine (Reuters - Ilustracija)

Ambasada Slovenije u Beogradu potvrdila je da će 13 originalnih snimaka slovenskih igranih filmova, čuvanih u prostorijama Jugoslovenske kinoteke, biti vraćeno u tu zemlju, javlja Beta.

Radi se o filmovima Na svoji zemlji, Trst, Kekec, Jara gospoda, Svet na kajžarju, Dobri stari pianino, Dobro morje, Akcija, Veselica, Ti loviš, Naš avto, Tri četrtine sonca i Balada o trobenti in oblaku.

Filmovi su 1968. godine, na osnovu dogovora o depozitu, predani arhivu Jugoslovenske kinoteke u Beogradu na pažljivo čuvanje od producenta Triglav filma, jer u Sloveniji u to vrijeme nije bilo odgovarajućeg prostora za skladištenje filmova na nitratnoj filmskoj traci.

Sklapanjem sporazuma Arhiva Slovenije i Jugoslovenske kinoteke uspješno su okončani višegodišnji napori u okviru sukcesije bivše Jugoslavije za povratak izuzetno značajnog dijela slovenske kulturne baštine, navela je slovenska Ambasada.

Dani slovenskog filma u Srbiji

Ambasada je izrazila zadovoljstvo što povratak slovenskih igranih filmova može proslaviti zajedno sa početkom sedmog po redu festivala Dani slovenskog filma u Srbiji, koji će biti održan od 8. do 11. decembra.

Festival je, kako se navodi, jedan od najvažnijih slovenskih kulturnih događaja u Srbiji, koji znatno doprinosi jačanju povezanosti dvije države u području kulture, a jača i povezanost slovenske zajednice u Srbiji.

Festival će biti otvoren u srijedu u Jugoslovenskoj kinoteci, gdje će direktor Arhiva Slovenije Bojan Cvelfar u prisustvu slovenskog ambasadora Damjana Berganta, svečano primiti simboličnu rolnu filmske trake od direktora Jugoslovenske kinoteke Jugoslava Pantelića, prenosi Beta.

Izvor: Agencije