Pozorišni susreti u Brčkom – ogledalo mizoginosti balkanskog društva

Nakon informacije da Susretima pozorišta/kazališta u Brčkom predsjedava Branislav Lečić, uslijedile su brojne reakcije i protest umjetničke zajednice, koja je stala uz žrtve seksualnog zlostavljanja.

Umjesto priznanja propusta i u konačnici izvinjenja, koje je u potpunosti izostalo, uprava Susreta pozorišta / kazališta u Brčkom uputila je niz neprofesionalnih objava

Prava drama u vidu mizoginih odluka uprave 38. Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom, praćena veoma glasnim protestom umjetničke zajednice, događala se prethodnih dana u ovom bosanskohercegovačkom gradu, a sve zbog činjenice da žirijem predsjedava Branislav Lečić, beogradski glumac kojeg je kolegica Danijela Štajnfeld prijavila za seksualno zlostavljanje.

Zbog činjenice da pozorišne kuće i autori do posljednjeg trenutka nisu bili upoznati s angažmanom Lečića, uz kojeg su u žiriju sjedili bh. dramaturg Almir Imširević i hrvatski reditelj Robert Raponja, čim je sporna informacija isplivala u javnost, uslijedila su negodovanja i protesti.

No, umjesto priznanja propusta i u konačnici izvinjenja, koje je u potpunosti izostalo, uslijedile su krajnje neprofesionalne objave, objavljene na zvaničnoj web-stranici festivala, svedene na napade na umjetnice i umjetnike koji su reagirali zbog Lečićevog angažmana.

Tako je u jednom od niza tekstova navedeno da su pristigle reakcije “samo paravan, dimna zavjesa koja je trebala da sakrije pravu nakanu iz sjene, a to je rušenje i kraj Sureta pozorišta-kazališta u Brčkom”, dok je u onom najspornijem, kojeg potpisuje Novak Tanasić, poručeno da su “zainteresirani samo za umjetnički čin” te da ih se “savršeno ne tiče ko je koga kad, ko je kome ko i šta je među vama”.

‘Ruganja žrtvama seksualnog nasilja’

Sve se to događa u branši iz koje je, prije nepunih godinu dana, zbog slučaja Milene Radulović i Danijele Štajnfeld, koje su javno progovorile o seksualnom zlostavljanju, krenula inicijativa Nisam tražila koja ima za cilj povećati svijest o seksualnom nasilju koje se svakodnevno dešava, poboljšati zakone te u konačnici pružiti konkretnu zaštitu žrtvama.

“Lijepo je vidjeti brojne kolege i kolegice iz cijele regije ujedinjene i složne kada je riječ o tako osjetljivoj temi kao što je seksualno zlostavljanje. S druge strane, cijela situacija je vrlo žalosna. Isto tako smatram svojevrsnom porukom potez Susreta da u žiriju sjedi upravo gospodin Branislav Lečić”, kaže Ana Tikvić iz inicijative Nisam tražila.

Ističe da je zvanični stav, kao i objave na stranici Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom, izrazito neprofesionalan, neukusan i opasan.

“Svesti optužbe za seksualno zlostavljanje na izjavu ‘ko je koga kad’ je ruganje svim osobama koje su doživjele nasilje, svima koji se (u teatru i izvan njega) bave tom temom i na kraju krajeva – umjetnosti samoj”, smatra Tikvić.

“Zaista ne razumijem kako bilo koja društvena tema u pozorištu može biti okarakterisana s ‘ne tiče nas se’. U regiji gdje velika većina seksualnog nasilja ostaje neprijavljena, a kada i jest prijavljeno sudski procesi su često toliko spori, bolni gotovo jednako kao sam čin zlostavljanja, a kazne smiješne, izjaviti ‘ne tiče nas se’ još je jedna jasna poruka u kakvom patrijarhalnom i mizoginom društvu živimo”, dodaje.

Brojne reakcije

Ovogodišnje izdanje Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom otvoreno je 18. novembra predstavom Usidrene Hrvatskog narodnog kazališta Split. Prve reakcije uslijedile su dan kasnije, nakon izvođenja predstave 64 beogradskog Ateljea 212, kada je rediteljica Alisa Stojanović pročitala proglas kojim je poručila da su “predstavu odigrali isključivo zbog poštovanja prema publici, ali da se povlače iz ostalih festivalskih aktivnosti”.

“Iz razloga što se pomenuti član žirija aktivno uključio u podelu medija u Srbiji na podobne i nepodobne, konstantno i posvećeno baveći se u, za njega, podobnim medijima, isključivo iživljavanjem, zlostavljanjem i u svakom smislu maltretiranjem naše koleginice Danijele Štajnfeld, ne možemo ga smatrati ni na koji način osobom koja može da ocenjuje naš rad, niti to želimo da dozvolimo”, navela je Stojanović.

Nisu izostale ni ostalih učesnika ovogodišnjih Susreta. Autori predstave Schindlerov lift, pisac Darko Cvijetić i reditelj Kokan Mladenović, istakli su da je, “iako Branislav Lečić nije osuđen po optužbama za silovanje Danijele Štajnfeld, sve u vezi tog slučaja stavilo, u najmanju ruku, ogromnu moralnu hipoteku nad njegov lični i umetnički integritet”.

U isto vrijeme, iz konkurencije za nagrade povukli su se Hrvatsko narodno kazalište Split te Satirično kazalište Kerempuh Zagreb, dok je Dino Mustafić, reditelj predstave To nikad nigdje nije bilo Narodnog pozorišta Sarajevo, predložio da ovogodišnja smotra bude bez stručne umjetničke evaluacije, “jer okolnosti koje su stvorene ne omogućavaju isticanje pozorišnih kriterija i kvaliteta, što jedino ima smisla na umjetničkim festivalima”.

Nakon toga je Almir Imširević dao ostavku na mjesto člana žirija, poručivši da je bio izložen “neprofesionalnom i neetičkom odnosu” uprave Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom te “ogromnom pritisku koji trpim zbog pogrešnih odluka i još strašnijih poteza, kojima ste uvrijedili moje kolegice, kolege, brojne pozorišne ljude”.

“O Branislavu Lečiću neću pisati, iskoristiću rečenicu koju je o njemu/glumcu izrekao direktor Jakov Amidžić: ‘Glumci su galamdžije… ponekad i glume to što hoće da kažu. Oni glume i u privatnom životu… ponekad. Zagalame, jer ih slabo ko sluša’”, poručio je Imširević, protiv kojeg je, zbog istupanja iz žirija, direktor Susreta Jakov Amidžić najavio tužbu.

Robert Raponja, koji je također bio u žiriju, nije se oglašavao.

Povlačenje svih predstava iz takmičarskog dijela

U međuvremenu reagiraju i autorice predstave Sedam strahova Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, koje su naknadno podržali uprava BNP Zenica i njihove kolege koje su dio ove predstave.

“Nedopustiv je način na koji predstavnici festivala nastoje odbraniti svoje odluke te diskreditirati naše kolegice i kolege iz Ateljea 212, kao i cijeli pokret kojim se želi iskorijeniti praksa seksualnog uznemiravanja i nasilja, između ostalog, i u našoj branši. Osjećamo potrebu da reagiramo u zaštitu bh. teatarskog prostora, u kojem je došlo vrijeme da mačističke i mizogine prakse jednostavno prestanu”, navedeno je, između ostalog, u pismu kojeg potpisuju rediteljica Selma Spahić, dramaturginja Emina Omerović, scenografkinja Mirna Ler i kostimografkinja Lejla Hodžić.

Beogradsko dramsko pozorište bilo je spriječeno učestvovati na Susretima zbog bolesti glumaca, a posljednja u nizu reakcija stigla je iz Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke.

U međuvremenu se oglasio i Rade Šerbedžija, koji na završetku Susreta treba održati koncert u čast pobjednika.

“Za mene su pobjednici svi oni moji kolegice i kolege umjetnici koji su se solidarizirali i, unatoč neprirodnoj situaciji, održali svoje predstave zbog same publike zbog koje se i bave ovom umjetnošću. Tako sam i ja odlučio da zbog publike održim svoj koncert. Jedino sto vas molim jest da, prije moga koncerta, na pozornici na kojoj nastupam sa svojim orkestrom, ne bude nikakvih dodjela nagrada koje su na ovakav način iskompromitirane”, poručio je Šerbedžija.

Danijela Štajnfeld zahvalila se kolegama i kolegicama koje su reagirale u ovom slučaju, poručivši da će “ako verujete jednoj ženi, i ostale progovoriti”.

“Ovo je jedan od najbitnijih istorijskih činova, ne zato što ima veze sa mnom, već zato što nisu pokrenuli aktivisti taj čin, već naše kolege koje dobro poznaju i mene i Lečića i koji su nepristrasna, treća strana. Oni nisu ni sudije, ni institucije, ni aktivisti ili feministkinje koji hoće da stanu nasuprot nasilju, već su kolege koji nisu pristali da budu na strani nasilja”, rekla je Štajnfeld u razgovoru za portal Zoomer.

Lečić najavio tužbe

Komentirajući dešavanja na Susretima pozorišta/kazališta u Brčkom, Ana Tikvić kaže kako su reakcije njenih kolega/ica ohrabrujuće, no u isto vrijeme smatra da ih treba biti više.

“U državama gdje su ‘bračne nesuglasice’ eufemizam za nasilje nad ženama, jedan od glavnih ciljeva inicijative Nisam tražila bio je probuditi svijest Balkana kada je riječ o seksualnom zlostavljanju tako da ove reakcije jesu ohrabrujuće i smatram da ih treba biti više. I prije postojanja Nisam tražila, mnoge su se kolege i kolegice kroz svoj rad borile protiv svake vrste nasilja, a sada moramo biti ujedinjeniji nego ikad prije. Suočavamo se s velikim problemom koji nije rješiv preko noći, naša borba je duga i teška, ali nikad nećemo stati”, poručila je Tikvić.

Uz jasan stav učesnika Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom, koji su se solidarisali sa žrtvama seksualnog zlostavljanja, jasan stav pokazala je i uprava ovog festivala, ali i sam Lečić.

“To što je ovaj festival na neki način doveden u pitanje mojim prisustvom me je jako razočaralo, iz razloga što se to odnosi na ono što se meni desilo u mojoj državi. Ovo je potpuno druga država, pozorišni čin je uvek univerzalan i on ne zaslužuje ovakav odnos”, rekao je Lečić, koji je, između ostalog, najavio tužbe “protiv svakoga ko je iznosio ili prenosio bilo šta iz njegovog ličnog života”.

Podsjećamo, Danijela Štajnfeld je u martu ove godine prijavila policiji da ju je 2012. godine silovao Lečić.

Početkom aprila nekadašnja glumica Merima Isaković također je optužila Lečića da ju je seksualno napastvovao prije 43 godine, a njen iskaz je tužilaštvo koristilo kao svjedočenje.

Lečić je saslušan ubrzo nakon prijave i tom prilikom negirao optužbe.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je u julu odbacilo krivičnu prijavu Danijele Štajnfeld protiv Lečića. Ova odluka još nije pravosnažna.

Izvor: Al Jazeera