Ne stišava se bura zbog učešća Branislava Lečića na festivalu u Brčkom

Zbog činjenice da beogradski gluimac predsjedava žirijem fesitvala u Brčkom reagirali su i autori predstava ‘To nikad nigdje nije bilo’ Narodnog pozorišta Sarajevo i ‘Sedam strahova’ BNP Zenica.

Glumica Danijela Štajnfeld optužila je Branislava Lečića da ju je silovao 2012. godine, što je on negirao Foto: Stefan Tomasevic/ATAImages

Ne stišava se bura zbog učešća beogradskog glumca i filmskog djelatnika Branislava Lečića na 38. regionalnim Susretima pozorišta / kazališta u Brčkom.

Nakon što su autori predstava 64 autorice Tene Štivičić, u režiji Alise Stojanović i produkciji pozorišta Atelje 212 iz Beograda, i Schindlerov lift, koju je, u produkciji sarajevskog Kamernog teatra 55, prema tekstu Darka Cvijetića, režirao Kokan Mladenović, povukli učešće sa ovog festivala, reagirali su i reditelj Dino Mustafić, čija se predstava To nikad nigdje nije bilo nalazi u zvaničnoj selekciji, te autorice predstave Sedam strahova Bosanskog narodnog pozorišta (BNP) Zenica.

Mustafić je pozvao direkciju Susreta pozorišta / kazališta u Brčkom da ovogodišnja smotra bude bez stručne umjetničke evaluacije, “jer okolnosti koje su stvorene ne omogućavaju isticanje pozorišnih kriterija i kvaliteta, što jedino ima smisla na umjetničkim festivalima”.

“Večeras je odigrana predstava Narodnog pozorišta Sarajevo To nikad nigdje bilo, po romanu Istorija bolesti mog profesora Tvrtka Kulenovića. Njegova predavanja su mi bila uzor kako sa znanjem ide skupa i strast za umjetnošću. Zato sam se i radovao da će i festival u Brčkom biti naša prilika da razgovaramo o umjetnosti i ponovo se sretnemo sa pozorištima iz Bosne i Hercegovine i regiona. Nažalost, nakon prve festivalske noći je već jasno kako će ovaj festival implicirati podršku ili protivljenje institucija i pojedinaca ostankom ili izlaskom iz konkurencije programa radi pozicije u javnosti predsjednika žirija ovogodišnje smotre”, naveo je Mustafić.

Dodao je kako očekuje da direkcija Festivala donese odluku koja će prevashodno biti “interes publike, stručne i kulturne javnosti, kao i svih učesnika programa ovogodišnjeg festivala”.

Lečiću neprijatno, izrazio razočaranost

Nakon čitanja Mustafićevog saopćenja, Lečić je izjavio kako mu je neprijatno da, poslije izuzetnog pozorišnog čina, razgovaraju o “stvarima koje nemaju veze sa teatrom”.

“To što je ovaj festival na neki način doveden u pitanje mojim prisustvom me je jako razočaralo, iz razloga što se to odnosi na ono što se meni desilo u mojoj državi. Ovo je potpuno druga država, pozorišni čin je uvek univerzalan i on ne zaslužuje ovakav odnos”, rekao je Lečić.

Ponovno negirajući optužbe Danijele Štajnfeld, Lečić je istakao kako je i sam protiv bilo kakvog oblika zlostavljanja žena.

Dodao je kako je mjesecima bio meta napada medijske kampanje, koja je imala za cilj “diskreditovati ga kao čoveka” te kako je, “na osnovu samo jednog pokazanog prsta, nestao celi moj višedesenijski rad”.

“Ono što se meni desilo moglo se desiti bilo kome. Zar je moguće da postoji samo onaj ko je optužen, a da ne postoji lažna prijava?”, upitao je Lečić.

‘Vrijeme je da mačističke i mizogine prakse prestanu’

Reagirale su i autorice predstave Sedam strahova, koja je nastala u produkciji BNP Zenica.

“Povlačimo svoje učešće sa 38. Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom. Molimo da nas se kao autorice izuzme iz konkurencije za eventualne nagrade za predstavu Sedam strahova“, navedeno je u pismu koje potpisuju rediteljica Selma Spahić, dramaturginja Emina Omerović, scenografkinja Mirna Ler i kostimografkinja Lejla Hodžić.

“Produkcija BNP Zenica je obaviještena o našoj odluci. Nedopustiv je način na koji predstavnici festivala nastoje odbraniti svoje odluke te diskreditirati naše kolegice i kolege iz Ateljea 212, kao i cijeli pokret kojim se želi iskorijeniti praksa seksualnog uznemiravanja i nasilja, između ostalog, i u našoj branši. Nedopustiv je i ton osvrta na predstavu 64 objavljen na zvaničnoj stranici Festivala, koji seksualno zlostavljanje imenuje kao ‘ko je koga kad’. Osjećamo potrebu da reagiramo u zaštitu bh. teatarskog prostora, u kojem je došlo vrijeme da mačističke i mizogine prakse jednostavno prestanu. Važno nam je da znate da postoji veliki broj umjetnica koje će im se usprotiviti. Čitav jedan dio naše predstave posvećen je temi nasilja nad ženama i kada bismo šutjele nad ovakvim ponižavanjem žena i ženskog narativa obesmislile bismo naš rad. I za kraj, prema statistikama, skoro svaka treća žena na svijetu doživjela je seksualno nasilje. Jedna od tri. Manje od 40 posto se usudi da potraži bilo kakvu pomoć. Mi stojimo uz njih”, piše u pismu autorica predstave Sedam strahova.

Također su izrazile nadu da će “val reakcija na festivalske odluke u posljednjih nekoliko dana iznjedriti pozitivne promjene za sve nas”.

Nepravosnažna odluka beogradskog tužilaštva

Ranije su ekipe predstava 64 i Schindlerov lift povukle učešće sa Festivala u Brčkom.

Danijela Štajnfeld je u martu ove godine prijavila policiji da ju je 2012. godine silovao Lečić.

Početkom aprila nekadašnja glumica Merima Isaković također je optužila Lečića da ju je seksualno napastvovao prije 43 godine, a njen iskaz je tužilaštvo koristilo kao svjedočenje.

Lečić je saslušan ubrzo nakon prijave i tom prilikom negirao optužbe.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je u julu odbacilo krivičnu prijavu Danijele Štajnfeld protiv Lečića.

Ova odluka još nije pravosnažna.

Izvor: Al Jazeera i agencije