Britanci i Francuzi vraćaju Africi kulturno blago

Samo pariški muzej Quai Branly čuva gotovo 70.000 afričkih predmeta, dok ih Britanski muzej u Londonu posjeduje ih još na desetine hiljada.

Britanski Jesus College vraća Nigeriji statuu pijetla koji su kraljevske trupe ukrale 1897. godine (Reuters)

Jesus College Univerziteta u Cambridgeu i pariški muzej Quai Branly vraćaju kulturne artefakte opljačkane iz zapadne Afrike tokom kolonijalnog razdoblja, čime će postaviti presedan za koji se očekuje da će izvršiti pritisak na druge institucije da također počnu vraćati ukradena djela, javlja Reuters.

Britanski fakultet vraća statuu pijetla koji su kraljevske trupe ukrale 1897. godine, što je jedan od stotina bronzanih predmeta koji su opljačkani iz nekada moćnog Kraljevstva Benina, koje se nalazilo na području današnje Nigerije, a smatraju se kulturno najznačajnijim afričkim artefaktima.

“To je ispravno iz poštovanja prema jedinstvenom naslijeđu i historiji ovog artefakta”, rekla je Sonita Alleyne, upraviteljica fakulteta.

Figuru je fakultetu 1905. godine dao otac jednog studenta, a fakultet je prije dvije godine objavio da će ga vratiti Nigeriji.

U Evropi 90 posto afričkog kulturnog naslijeđa

Događaj predstavlja prekretnicu u dugogodišnjoj borbi afričkih zemalja da vrate djela koja su opljačkali zapadni istraživači i kolonizatori, u vrijeme kada se mnoge evropske institucije teško nose s kulturnim naslijeđem kolonijalizma.

Gotovo 90 posto afričkog kulturnog naslijeđa nalazi se u Evropi, smatraju francuski historičari umjetnosti.

Samo pariški muzej Quai Branly čuva gotovo 70.000 afričkih predmeta. Britanski muzej u Londonu posjeduje ih još na desetine hiljada.

Afričko naslijeđe ne može biti samo u evropskim privatnim kolekcijama i muzejima, poručuje Macron (Reuters)

Njemačka je pristala da iduće godine počne vraćati beninske bronzane predmete koje čuva u svojim muzejima.

Britanski univerzitet u Aberdeenu potvrdio je da će vratiti jednu beninsku skulpturu od bronze koja prikazuje glavu kralja Obe. Skulptura je kupljena na aukciji 1957. godine

Britanci ne govore o prijenosu vlasništva

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, podsjeća Tanjug, rekao je 2017. studentima iz Burkine Faso da “afričko naslijeđe ne može biti samo u evropskim privatnim kolekcijama i muzejima”.

Na svečanosti kojom će predsjedavati Macron, Muzej Quai Branly vratit će Beninu 26 artefakata koji su ukradeni Kraljevstvu Abomej 1892. To je dio od 5.000 predmeta čiji povratak traži ta zapadnoafrička zemlja.

Nigerijska vlada zahvalila je Jesus Collegeu što je otvorio put za povratak umjetnina te poručila kako se raduje što će i druge institucije vratiti artefakte.

Britanski muzej govori o “prilikama za dijeljenje i izlaganje” predmeta iz svoje kolekcije u Nigeriji, ali nikada nije kazao da će prenijeti vlasništvo nad njima, konstatira Reuters.

Izvor: Agencije