Izrezano Banksyjevo djelo prodano za 21,8 miliona eura

Poslije desetominutnog nadmetanja devet ponuđača u sali i onih preko telefona, djelo je prodano po cijeni tri puta većoj od gornje procijenjene granice.

Djelo se sastoji od pola izrezanog platna u ramu, a na njemu je nacrtana djevojčica koja pokušava da dohvati balon u obliku srca (Reuters)

Djelo tajnovitog britanskog uličnog umetnika Banksyja, koje se djelimično samouništilo neposredno poslije prodaje na aukciji prije tri godine, prodano je za 18,5 miliona funti (21,8 milliona eura), što je rekord za umjetnika i gotovo 20 puta više nego cijena prije rezanja.

Djelo “Love is in the Bin” (Ljubav je u kanti) ponuđeno je u aukcijskoj kući Sotheby’s u Londonu po početnoj procenjenoj cijeni od četiri do šest miliona funti (4,7 do sedam miliona eura), prenosi Beta.

Poslije desetominutnog nadmetanja devet ponuđača u sali i onih preko telefona, djelo je prodano po cijeni tri puta većoj od gornje procijenjene granice.

Djelo se sastoji od pola izrezanog platna u ramu, a na njemu je nacrtana djevojčica koja pokušava da dohvati balon u obliku srca.

Skriveni mehanizam za rezanje

Kada je poslednji put prodana u Sotheby’s u oktobru 2018. djelo je bilo poznato kao “Devojčica sa balonom”. U trenutku kada je anonimni evropski kupac dao pobjedničku ponudu od milion funti (1,2 miliona eura) skriveni mehanizam za rezanje koji je Banksy ugradio u ram proradio je i platno je prošlo kroz njega i djelimično ostalo da visi ispod rama u fronclama.

U to vrijeme aukcijska kuća Sotheby’s je kritikovana zato što nije primijetila mehanizam za rezanje, ali tadašnji kupac je riješio da ne odustane od nabavke, što mu se isplatilo danas pošto je cijena djela toliko skočila.

Djelo je brzo postalo među najpoznatijim Banksyjevim djelima i Sotheby’s ga je slao na izložbe u razne gradove, uključujući New York i Hong Kong prije posljednje aukcije.

Iako važi za jednog od najskupljih savremenih umjetnika, identitet 40-godišnjeg Britanca iz Bristola nije poznat jer je ispisivanje grafita u javnom prostoru zabranjeno i kažnjivo u mnogim zemljama.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO