Festival u čast Zorana Radmilovića po 30. put u Zaječaru

Tokom osam festivalskih dana bit će odigrane predstave iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Festival je posvećen glumcu Zoranu Radmiloviću (Screenshot)

Pozorišni festival Dani Zorana Radmilovića bit će 30. put održan od 16. do 23. oktobra na sceni Narodnog pozorišta Timočke Krajine “Zoran Radmilović” u Zaječaru, saopćila je direkcija manifestacije.

Uvod u jubilej značajnog festivala posvećenog velikom glumcu realizovan je od 11. do 14. oktobra u vidu četvrtog po redu Festivala malih pozorišnih formi, gdje su odigrane monodrame – Zemlja vukova, Nina, Čaj sa Kublaj-Kanom, Vojvoda Živojin Mišić, Posljednja šansa i Slučaj gospodina Kostića, prenosi Tanjug.

Također, u petak će se održati prolog pozorišne smotre kao predfestivalska večer – Pjesnički portret Tomislava Mijovića koje će voditi pjesnik Adam Puslojić, a nakon toga će biti prikazan dokumentarni film Glumčina o Zoranu Radmiloviću.

Producent filma, prema scenariju glumca Milana Cacija Mihajlovića, je City produkcija iz Niša, a koproducenti su Narodno pozorište Timočke Krajine i Centar za kulturu “Zoran Radmilović” iz Zaječara.

Bogat program

Tokom osam festivalskih dana bit će odigrane predstave iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Festival će 16. oktobra otvoriti premijera predstave zaječarskog teatra Emilija Galoti pisca Efraima Gotholda Lesinga u režiji Tare Manić.

U drami napisanoj prije tri vijeka (1772) igraju glumci u ansamblu ovog teatra – Miloš Ðuričić, Jelena Rajić, Miloš Tanasković, Predrag Grbić, Nataša Petrović, Ana Bretšnajder i Branislav Mijatović.

Iz Ateljea 212 stiže predstava Ova će biti ista, koju je po tekstu Staše Bajec režirao Ivan Vuković.

Publika će vidjeti i predstavu Ana Karenjina Narodnog pozorišta Niš koju je po tekstu Lava Nikolajeviča Tolstoja režirao glumac Irfan Mensur, uz sopstvenu dramatizaciju i adaptaciju, a s Draganom Mićalović u glavnoj ulozi.

Koprodukcija Gradskog kazališta “Joza Ivakić” iz Vinkovaca i Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku stižu na “Zoranove dane” sa klasikom svjetske dramaturgije – Gospođica Julija Augusta Strindberga u režiji Aide Bukvić.

Ulaz uz COVID potvrde

Beograd će se predstaviti i sa bokeljskom melodramom Tre sorele Zvezdara teatra, koju je po tekstu Stevana Koprivice režirao Milan Karadžić, sa popularnom ekipom glumaca (Sloboda Mićalović, Nataša Ninković, Ana Franić, Milutin Mima Karadžić, Aleksandar Radojičić, Dragan Petrović Pele).

Na repertoaru festivala je i nagrađivani komad Jugoslavija moja otadžbina, prema romanu Gorana Vojnovića, reditelja Marka Misirače, u koprodukciji Pozorišta Prijedor i Gledališča Kopar.

Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada će se predstaviti djelom Ko je ubio Dženis Džoplin u režiji režija Sonje Petrović, dok će festival 23. oktobra biti zatvoren komedijom Pokondirena tikva Jovana Sterije Popovića, u režiji Olivere Viktorović Ðurašković, u produkciji domaćina festivala.

Ulaz na festival bit će omogućen samo onima koji su primili najmanje dvije doze bilo koje vakcine, imaju potvrdu o preležanom COVID-19 ili PCR test koji nije stariji od 48 sati od dana posjete fesitivalu.

Zbog pandemije je dozvoljeno samo 50 posto popunjenosti kapaciteta i obavezno je nošenje zaštitne maske sve vrijeme boravka u sali i holu pozorišta.

Izvor: Agencije

Povezane

Na sceni, ali i u životu, odabrao je ulogu svojevrsne ‘dvorske lude’, koja skreće pažnju na nepravde, ljudsku glupost i pohlepu.

blog by
Published On 25 Jul 2020
Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO