Turisti će moći posjetiti Aju Sofiju, kršćanske ikone i mozaici ostaju

Do osmanskog osvajanja Istanbula 1453. godine Aja Sofija bila je crkva a nakon toga je pretvorena u džamiju i to je bila sve do 1934. (EPA)

Znamenita istanbulska građevina Aja Sofija, koja je od muzeja prenamijenjena u džamiju, bit će otvorena za posjetitelje kada se u njoj ne budu obavljale molitve, a kršćanski simboli i mozaici ostat će njen sastavni dio, potvrdila je u utorak turska Uprava za religijske poslove (Diyanet).

Kako navodi Diyanet, kršćanske ikone u Aji Sofiji, koja je na popisu UNESCO-a, kao dio svjetskog kulturnog nasljeđa, bit će prekrivene zastorima ili zamračene, no za sada nije jasno kako će se tačno te mjere provoditi, prenosi Hina.

Molitve u Aja Sofiji ubuduće će se održavati pet puta dnevno, a svaka će prosječno trajati 15 minuta.

Prošle sedmice je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio kako će znamenita građevina iz šestog stoljeća ponovo biti džamija, a to je učinio neposredno nakon što je sud u Turskoj proglasio ništavnim odluku iz 1934. godine kojom je ona postala muzej.

Ulaz za sve besplatan

Ikone te prizori koji prikazuju životinje ili ljude zabranjeni su na mjestima na kojima se muslimani mole Bogu.

Erdogan je najavio kako će ulaz u Aju Sofiju biti besplatan za posjetitelje svih religijskih opredjeljenja, a sve je pozvao da poštuju odluku o pretvaranju povijesnog zdanja u džamiju.

SAD, Evropska unija, Rusija i Grčka, zajedno s UNESCO-om, izrazile su negodovanje zbog prenamjene Aje Sofije, koja je do sada bila simbolom sekularne Turske kao demokratske republike.

Do osmanskog osvajanja Istanbula 1453. godine Aja Sofija bila je crkva, a nakon toga je pretvorena u džamiju, i to je bila sve do 1934. godine.

Izvor: Agencije