Bono, Guinness i irski ples aduti za Vijeće sigurnosti UN-a

Bilo je neobično vidjeti ambasadore kako viču na rock koncertu, kazao je Bono (EPA)

Irska je izvukla svoje najjače adute – Guinness, irski ples i frontmena legendarne grupe U2 – kako bi uvjerljivom kampanjom povećala svoje šanse za ulazak u članstvo Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Premijer Leo Varadkar i njegov zamjenik Simon Coveney lično su došli u sjedište UN-a u New Yorku u ponedjeljak kako bi pokrenuli kampanju koju Irska vodi kako bi postala nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a u periodu 2021-22.

Varadkar je istaknuo kako je Irska “otok u centru svijeta”, posebno ukazavši na kolonijalnu prošlost svoje zemlje kao dobru osnovu za razumijevanje nacija koje se još bore za svoje priznanje.

Bude li izabrana u Vijeće sigurnosti, Irska će se boriti za vladavinu prava i djelovati kao glas obespravljenih i bespomoćnih, kazao je irski premijer.

Delegacija iz Dublina počela je svoju kampanju u nedjelju navečer organiziranim odvoženjem 150 UN-ovih diplomata na koncert U2 u Madison Square Gardenu.

‘Barem ne vičete jedni na druge’

Bilo je neobično vidjeti ambasadore kako viču na rock koncertu, kazao je Bono drugi dan prilikom službenog pokretanja kampanje, dodavši: “Barem ne vičete jedni na druge.”

“Svijet nije odustao od Irske i stojimo danas čvrsto na zemlji, ali nismo zaboravili kakav je osjećaj kada ti se trese tlo pod nogama”, istaknuo je Bono.

Vijeće sigurnosti UN-a sastavljeno je od pet stalnih članica – Kine, Rusije, Velike Britanije, Francuske i SAD-a, te deset nestalnih članica, koje biraju zemlje članice UN-a i koje nemaju pravo ulaganja veta.

Vijeće je trenutno, među ostalim, usmjereno na sukobe u Siriji, Libiji i Jemenu.

Republika Irska ranije je tri puta bila u sastavu Vijeća sigurnosti: 1962, 1981. i 1982. te 2001. i 2002. godine.

Izvor: Agencije