Avala Film prodat, protest filmskih radnika

Avala Film, najveći filmski studio u nekadašnjoj Jugoslaviji koji je godinama bio u stečaju, prodat je firmi Filmski put (Film Way) iz Beograda za blizu devet miliona eura.

U aukcijsku prodaju uključen je filmski katalog Avala filma (1947-1992.) u kojem se nalazi više od 200 igranih i 400 dokumentarnih filmova, pobjednika festivala u Cannesu, Berlinu i Veneciji. 

Ispred Agencije za privatizaciju u Beogradu, gdje je održana aukcija u kojoj je Filmski put bio jedini učesnik, danas se okupilo oko 50 filmskih radnika, nezadovoljnih što se prodaje Avala Film, a studenti umjetničkih fakulteta su održali performans.

U Agenciji ističu da odluka nije na njima, jer kao stečajni upravnik samo provode zakon.

Jugoslovenska kinoteka tražila je od Privrednog suda da se bar privremeno iz prodaje izuzme filmski fond – oko 600 ostvarenja snimanih tokom decenija u studijima Avala Filma.

Sud je to odbio, a Ministarstvo kulture Srbije saopštilo je da je takva odluka za čuđenje. Ministarstvo je, također, saopštilo da je preduzelo sve neophodne korake, u okviru svojih nadležnosti, radi zaštite kulturnih dobara u postupku prodaje Avala Filma.

‘Grad izgubljenih filmova’

Ministar kluture Ivan Tasovac ranije je izjavio da se mora praviti razlika između privatizacije i stečajnog postupka.

Mladi filmski radnici pokrenuli su prethodnih dana kampanju “Grad izgubljenih filmova”.

Oni će večeras u 19 sati održati tribinu u Novom Bioskopu Zvezda. 

Skoro polovina jugoslovenskih filmova i dobar dio jugoslovenske baštine dopast će u privatne ruke, upozoravaju oni.

Na tribini će biti predstavljen rezultat aukcije Avala Filma, razmatrat će se budućnost filmske baštine, uputit će se poziv buđenja iz apatije vezano za nasilnu rasprodaju kulture i pozvati na odgovornost i određenje vezano za ovaj problem.

Izvor: Al Jazeera i Agencije