Vladine mjere ugrožavaju rad pozorišta

Rad pozorišta, ali i drugih ustanova kulture u Srbiji ozbiljno je ugrožen. Ovako glasi apel upravnika pozorišta i strukovnih udruženja upućen nadležnima. Upozoravaju da su, zbog Vladinih mjera štednje, upitne ne samo premijere, već i održavanje redovnog repertoara.

Kao i u svim drugim, i u Narodnom pozorištu u Beogradu sezona je u punom jeku. No, na njegovom ulazu neuobičajno obavještenje ne o jednoj, već o dvije otkazane baletske predstave.

“Ne da nije često, nego je to izuzetno redak slučaj. Znači, za ove 2,5 godine koliko sam upravnik Narodnog prozorišta, ja sam inače užasno osetljiv na to, na otkazivanje i zamenjivanje predstava, to je 1.500 do 1.600 predstava, prve dve koje zbog ovih razloga otkazujemo”, istakao je upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić.

Spuštanje zavjesa

Razlog je, tvrdi upravnik, nepotpisivanje godišnjeg ugovora o finansiranju između Ministarstva kulture Srbije i Narodnog pozorišta.

“Tim ugovorom se regulišu naši odnosi finansijski u domenu novih predstava, znači premijera i honorarnih saradnika”, istakao je Savić.

Upravo se kroz angažman slobodnih umjetnika, koje čine glumci, reditelji, i kostimografi, ukratko – svi oni bez kojih predstava nema, ogleda situacija u kojoj se nalaze pozorišta, kažu u strukovnim udruženjima. Pravo da se angažira svega 10 posto honorarnih saradnika u odnosu na ukupan broj zaposlenih primorat će pozorišta da spuste zavjese, jer se ne prepoznaje specifičnost njihove djelatnosti.

“Ja mogu da razumem da u ovoj državi nema novca, da smo mi u krizi, ali ne mogu da razumem da kriza postaje pokrivalica i opravdanje za suštinsko nerazumevanje. To je isto kao kada bi mene neko kao  reditelja angažovao da ja uradim sistem kako recimo funkcioniše operacija na otvorenom srcu, ili operacija na mozgu, a da ja to kreiram i da uopšte ne konsultujem ljude čija je to struka”, istakla je Tanja Mandić Rigonat iz Udruženja dramskih umetnika Srbije.

Pri tome se i broj stalno zaposlenih u pozorištima u Srbiji konstantno smanjuje.

‘Priče na drugi način’

“Restriktivna politika u domenu kulture, koja se već godinama sprovodi, dovela je, kako kažu, do toga da je broj zaposlenih u pozorištima na teritoriji cele Srbije pao na ispod 10.000 ljudi, dok pozorišnih delatnika ima samo 3.500”, izvijestila je iz Beograda reporterka Al Jazeere, Anne Marie Ćurčić.

Kako će se odgovoriti na apel pozorišta da budu izuzeta od primjene budžetskog zakona, pokušali smo saznati u nadležnim ministarstvima, prije svega kultrure, ali i finansija i državne uprave, koje nam je najavilo da će organizirati sastanak sa svim zainteresiranim stranama. Za ljude kojima daske život znače, negativan ishod bio bi poraz.   

“Pa će i te priče, koje hoćemo da pričamo publici, morati da budu ispričane na neki drugi način… Pa, ko zna, možda jednog dana i ovako, kao što se priča o životu priča ovde… ako kamera pođe sa mnom, ja ću da vas povedem, da vidite… Eto, možda ćemo i mi tako da iznosimo naše kulise, naše rekvizite i da pričamo neke priče.. Ja se nadam da se to neće desiti”, zaključio je glumac Radoslav Milenković.

Od Ministarstva kulture odgovor nismo dobili.

Izvor: Al Jazeera