Irak digitalizira kulturnu baštinu u borbi protiv ISIL-a

Grupa Islamska država Irak i Levant nedavno je šokirala svijet uništavanjem neprocjenjivih historijskih lokacija.

Nacionalna biblioteka u Bagdadu sada preduzima mjere kako bi zaštitila Državni arhiv Iraka, javlja Jane Arraf, novinarka Al Jazeere.

Arhivari u Nacionalnoj biblioteci Iraka skeniraju hiljade rijetkih knjiga i historijskih dokumenata, što je jedan od načina očuvanja kulturne baštine. Ako ikada budu uništeni, informacije u njima bit će sačuvane u digitalnoj biblioteci.

Saad Eskander, direktor Državnog arhiva i biblioteke, kazao je: “Digitalizacija je način da se zaštiti naše kulturno naslijeđe te da se sačuvaju originalni primjerci, koji će biti dostupni čitaocima. Digitalizacija je prava revolucija.”

Dokumenti pružaju uvid u prošlost. Tu je historija jezida, napisana prije pola stoljeća, te feministički magazin iz 1920-ih.

U proteklih 12 godina, Saad Eskander nastoji s javnošću podijeliti što više iračkog naslijeđa.

On i njegovo osoblje odigrali su značajnu ulogu u skorijoj historiji zemlje.

“Godine 2003, kad je Bagdad pao, zgrada biblioteke je zapaljena. Tokom dva dana, plamen je uništio stotine hiljada knjiga i dokumenata. biblioteka je nakon toga doslovno podignuta iz pepela”, javlja Arraf.

Kolekcija dokumenata

Eskander je uspio udvostručiti kolekciju službenih dokumenata pohranjenih u Arhivu.

U biblioteci je smještena i obimna kolekcija knjiga koja je pripadala Saddamu Husseinu. Zatim biblioteka svrgnute iračke monarhije i knjige nekada brojne iračke jevrejske zajednice.

Sastavlja se i popis dokumenata, pristanaka na preseljenje, koje su irački Jevreji potpisivali 1950-ih, prije nego što su deportirani.

“Ovo su svjedoci historije jevrejske zajednice”, kazao je Eskander.

Projekt je dio dogovora sa Washingtonom o sastavljanju arhiva o iračkim Jevrejima, koji je trenutačno smješten u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ali Eskander želi da i Iračani vide ove dokumente, kako bi shvatili da je svaka grupa u ovoj zemlji propatila.

Nadaju se da će projekt biti okončan sljedeće godine.

Eskander je dodao: “Biblioteke i muzeji imaju značajnu ulogu u ujedinjavanju ljudi, u formiranju nacionalnog identiteta. Oni nisu podijeljeni duž sektaških linija, nemaju etničku dimenziju. Potrebne su nam stotine ovakvih institucija širom Iraka. One će pomoći da se zaliječe rane iz prošlosti.”

Prije više od 1.000 godina, Bagdad je bio središte znanja i kulture, dom najvećih svjetskih biblioteka i najboljih pjesnika arapskoga svijeta.

Te drevne biblioteke su uništene, ali veliki dio naslijeđa koje je u njima čuvano preživio je.

Izvor: Al Jazeera