Erdogan: Braća Kurdi zaslužuju napredak

Recep Tayyip Erdogan: Ova zemlja je naša, 78 miliona građana su naši građani (AP)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u srijedu, tokom posjete Vijeću za visoko obrazovanje, izjavio kako je aktuelni proces rješavanja kurdskog pitanja vrlo važan za Tursku, javlja agencija Anadolija.

“Vjerujem da smo postigli značajan napredak u Turskoj, gdje su prethodnih 12 godina postignuti vrlo važni koraci kako bi se riješili nemar i nedostatci koji su u prošlosti pogodili na milione naših građana. Vjerujem da danas više nisu preostala pitanja koja bi izazivala negodovanje u vezi s osnovnim ljudskim pravima i slobodama niti ulaganjem u infrastrukturu”, rekao je prvi čovjek Turske.

Naglasio je da turska Vlada investira u izgradnju infrastrukture u svim dijelovima zemlje, uključujući i dijelove gdje većinski žive Kurdi.

“To je zato što vjerujemo da to naša braća Kurdi zaslužuju. Ova zemlja je naša, 78 miliona građana su naši građani. Bez pravljenja bilo kakvih razlika i bez diskriminacije, sve ih jednako prihvatamo”, kazao je Erdogan.

Dodao je da je izjava da Radničku partiju Kurdistana, koju je Turska proglasila terorističkom organizacijom, polaže oružje vrlo važan korak prema jačanju demokratije u Turskoj.

Važan korak

“Izjava da teroristička organizacija polaže oružje u Turskoj predstavlja važan korak prema uspostavi demokratije, prava, povjerenja, sigurnosti i stabilnosti u našoj zemlji. Ali, to ne može postići samo riječima. Volio bih da ova posljednja dešavanja ne budu samo slovo na papiru, nego da se provedu u djelo. Država, Vlada i sve relevantne institucije pažljivo i odlučno izvršavaju svoje obaveze na tom planu i nastaviti će tako raditi i ubuduće”, rekao je turski predsjednik.

Proces rješavanja kurdskog pitanja odnosi se na napore turske Vlade da se okonča konflikt koji traje nekoliko decenija s pokretom PKK u istočnim i jugoistočnim dijelovima Turske.

Proces rješenja kurdskog pitanja je zvanično pokrenut 2013. godine, kako bi se okončali sukobi s PKK-om, koji se bori za nezavisnu kurdsku državu od 1984. godine.

Napadi koje je izveo ovaj pokret prethodnih godina odnijeli su oko 36.000 života u Turskoj.

Zastupnik iz reda prokurdske Narodne demokratske stranke Sirri Sureyya Onder krajem februara je pozvao pripadnike PKK na održavanje vanrednog kongresa u proljeće, kako bi se donijela historijska odluka o odlaganju oružja i vođenju politike demokratskim putem.

Izvor: Agencije