Antigona u verziji sirijskih izbjeglica

Trideset sirijskih žena, izbjeglica, bez ikakvog glumačkog iskustva, reinterpretirale su drevnu grčku tragediju Antigonu u glavnom gradu  Libana, Bejrutu.

Predstava stara 2.500 godina, koju je napisao Sofoklo, bavi se sličnim pitanjima sa kojima se danas susreću žene u ratom zahvaćenoj Sriji.

Tri mjeseca je bilo potrebno ženama da istraže, spreme i izvedu predstavu na svoj način. Jedna učesnica kazala je da ju je na samom početku privuklo to što će moći zaraditi nešto novca.

“Na samom početku mi je jedino novac bio važan. Ali nedugo nakon što smo počeli sa radom, osjetila sam direktnu vezu s predstavom, kao da priča moju priču. Počela sam pisati – osjetila sam se opet živom. Cijeli život sam posvetila djeci, mužu, familiji. Kao majka i nana imam veliku odgovornost. Prije godinu i po izgubila sam dva sina, a nakon dva mjeseca sam ostala bez još jednog”, kazala je izbjeglica Fadwa Oueti.

Israa Shahrour se, također, grupi prvenstveno priključila radi novca.

Ona je kazala: “Tek nakon što su nam objasnili o kakvoj je predstavi riječ, osjetila sam se ugodno. Iskreno, dva puta sam razmislila prije nego sam se priključila grupi”.

‘Ključni elementi’

Mohammed al-Attar, koji je adaptirao predstavu, kazao je: “Tekst Sofoklove tragedije ima ključne elemente kojima se mi služimo, kako bi situacija sirijskih izbjeglica bila bolje predstavljena. Antigona je, ustvari, priča o ženi koja se, u biti, suočava s vlašću, diže glas protiv tiranije, patrijarhalnih odnosa, protivi se muškoj dominaciji u društvu”.

Jedan od gledalaca rekao je da predstava tačno opisuje ono što se njemu desilo.

Sirijska izbjeglica Oussama je rekao: “Predstavu smo shvatili na najljepši mogući način, jednostavno opisuje sve nas i ono što nam se desilo. To je ono što je zaista bitno”.

U izvornom tekstu Antigona prkosi ujaku – kralju Kreontu odlučujući sahraniti ubijenog brata koji je označen kao pobunjenik i izdajnik. Zbog tog čina se suočava sa smrtnom kaznom.

Takva predstava mogla bi biti napisana i o Siriji, smatraju učesnice – u kojoj apsolutnu vlast već 40 godina ima porodica Bashara al-Assada. Rat je odnio stotine hiljada žrtava, a sirijske glumice su, baš kao i Antigona, ostale bez braće i drugih najbližih.

Izvor: Al Jazeera