Dodik: Rušenje džamije Arnaudije je bila greška i čin bezumlja

Obnovom Arnaudije završen je proces obnove 16 banjalučkih džamija srušenih tokom posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik rekao je, tokom svečanog otvarenja džamije Arnaudije u Banjoj Luci, da je njeno rušenje bilo greška i čin bezumlja.

“Ne može se rušenjem i bilo kakvim skrnavljenjem dovesti u pitanje postojanje ovakvih bogomolja i ne može se zaustaviti ni narod, ni vrijeme”, rekao je Dodik.

Izgrađena krajem 16. stoljeća, 1595. godine, Arnaudija je kroz historiju dobila epitet sestre Ferhadije džamije, koja se nalazi nekoliko stotina metara dalje. Džamije dijele istu tragičnu sudbinu, nakon što su 7. maja 1993. godine u ranim jutarnjim satima minirane i uništene.

Počinioci nikada nisu otkriveni, a u pomen na rušenje dvije najprepoznatljivije banjalučke džamije 7. maj, dan kada su srušene, u BiH se obilježava kao Dan džamija.

Obnovom Arnaudije završen je proces obnove 16 banjalučkih džamija srušenih tokom posljednjeg rata u zemlji.

“Okupljeni smo ovdje da svjedočimo … da samo može na ovim prostorima da živi mir i potpuno razumijevanje među ljudima”, rekao je Dodik. “Svako ima pravo da bude svoj, može da bude drukčiji, pripadnik jednog, drugog, petog naroda, ali ono što moramo svi zajedno da gradimo jeste mir“.

Izvor: Al Jazeera