Schmidtove izmjene Izbornog zakona na snazi, lokalni izbori u oktobru

Schmidtovom odlukom uvedene su odredbe kojima se uvodi elektronski nadzor na biračkim mjestima, no zbog kratkih rokova nove će tehnologije u oktobru biti u upotrebi tek na ograničenom broju lokacija.

Ovogodišnji lokalni izbori trebali bi biti održani prema novim pravilima koje je nametnuo Schmidt (Antonio Bronić / Reuters)

Sve izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, što ih je potkraj marta nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, stupile su na snagu dok se očekuje da Centralna izborna komisija (CIK) naredne sedmice raspiše lokalne izbore koji bi se trebali održati u oktobru.

Schmidt je svojom odlukom o nametanju izmjena Izbornog zakona, donesenom 26. marta, istodobno ostavio mogućnost političarima u Bosni i Hercegovini da sami dogovore izmjene izbornih pravila i osiguraju njihovo usvajanje u državnom parlamentu do 19. aprila. Kako to nije bio slučaj, izmjene koje je donio automatski stupaju na snagu i primjenjivat će se u cijelosti.

Iz CIK-a su najavili kako će na sjednici tog tijela naredne sedmice donijeti odluku o raspisivanju lokalnih izbora koji bi trebali biti održani 6. oktobra, prenijela je Hina.

Tada će se birati novi gradonačelnici i načelnici općina te općinska i gradska vijeća.

Lokalni izbori po novim pravilima

Ovogodišnji lokalni izbori trebali bi biti održani prema novim pravilima koje je nametnuo Schmidt, no time su nezadovoljni u Republici Srpskoj, pa je parlament tog entiteta donio posebni izborni zakon koji još nije stupio na snagu jer je u toku postupak preispitivanja njegove zakonitosti, odnosno ustavnosti.

Schmidtovom odlukom, uz ostalo, uvedene su odredbe kojima se uvodi elektronski nadzor na biračkim mjestima, no zbog kratkih rokova nove će tehnologije u oktobru biti u upotrebi tek na ograničenom broju lokacija na kojima će se glasati.

Lokalni birački odbori bit će depolitizirani jer će njihove predsjednike imenovati CIK, a osobe osuđene za ratne zločine više se neće moći kandidirati.

CIK usvojio podzakonske akte

U međuvremenu je Centralna izborna komisija BiH, u okviru priprema za lokalne izbore i nakon stupanja na snagu Odluke visokog predstavnika, usvojila 26 podzakonskih akata bitnih za provedbu predstojećih lokalnih izbora, javila je Fena.

Tamo gdje je bilo potrebno usvojeni su i prečišćeni tekstovi radi lakšeg snalaženja.

Usvojeni podzakonski akti stupaju na snagu danom donošenja, a bit će objavljeni u jedinstvenom broju Službenog glasnika BiH.

Na stranici Centralne izborne komisije BiH bit će objavljeni iduće sedmice, na dan raspisivanja izbora, najavljeno je iz te institucije.

Izvor: Agencije