Broj ilegalnih migranata u BiH porastao za 70 posto

Prema podacima dvije policijske agencije, krijumčari pokušavaju u vozilima i čamcima preko rijeke Drine nezakonito ući u BiH.

Muškarac migrant u privremenom prihvatnom centru za migrante u Bihaću u sjeverozapadnoj Bosni snimljen 2019. godine (EPA-EFE/Zoltan Balogh)

Broj migranata koji su ilegalno ušli u BiH u prva dva mjeseca ove godine veći je za skoro 70 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, upozorio je direktor Granične policije BiH Mirko Kuprešaković i najavio zajedničke aktivnosti sa Srbijom kako bi se spriječilo krijumčarenje ljudi, prenosi Hina.

Kuprešaković se sastao s pomoćnikom direktora za specijalne operacije MUP-a Srbije Dejanom Lukovićem s kojim je razgovarao kako ojačati saradnju izmeđe dvije države.

Prema podacima dvije policijske agencije, krijumčari pokušavaju u vozilima i čamcima preko rijeke Drine nezakonito ući u BiH.

Povećan broj prelazaka

„Samo u prva dva mjeseca 2024. godine Granična policija BiH je u nezakonitom prelasku ili pokušaju nezakonitog prelaska državne granice zabilježila povećanje od gotovo 70 posto u odnosu na prva dva mjeseca prošle godine“, rekao je Kuprešaković.

Ranije je objavljeno kako je u prva dva mjeseca ove godine otkriveno 3.550 ilegalnih migranata na teritoriju BiH.

Direktor Granične policije očekuje dodatno pojačanje migracijskog pritiska u nastavku godine.

Policijske agencije zadužene za sigurnost granice BiH i Srbije najavile su jačanje zajedničkih ophodnji, podizanje saradnje na viši nivo te su dogovoreni koraci s ciljem razbijanja lanca ilegalnog prebacivanja migranata koji se pokušavaju dokopati Hrvatske i drugih zemalja Evropske unije.

Izvor: Agencije