Stoltenberg izrazio duboku zabrinutost secesionističkom politikom u BiH

BiH je dugogodišnji partner NATO-a koji snažno podržava njen suverenitet i teritorijalni integritet, kazao je Jens Stoltenberg.

Stoltenberg: NATO ostaje čvrsto posvećen BiH s kojom želi nastaviti politički dijalog radi jačanja saradnje u cilju zajedničke sigurnosti (Fena)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegivube Denis Bećirović sastao se u Briselu sa generalnm sekretarom Sjevernoatlantskog saveza Jensom Stoltenbergom.

Bećirović smatra da je BiH ispunila sve formalne uvjete da dobije poziv za članstvo te je zatražio prisustvo Alijansinih snaga u vojnim bazama u BiH.

“Predložio sam da NATO intenzivira proaktivno angažiranje, uključujući i mjere odvraćanja, kao i eventualno prisustvo NATO-a u vojnim bazama u BIH kako bi se preveniralo narušavanje mira i sigurnosti u BIH, a svi smo svjedoci da imamo antidejtonske snage koje ozbiljno ugrozavaju ustavni poredak i na koncu predlozio sam da NATO napravi vazan korak za BIH i Alijansu – da uputi bih poziv za članstvo u NATO-u”, rekao je Bećirović.

‘Reforme u sektoru odbrane ključne’

Stoltenberg je poručio da članstvo te zemlje u NATO-u moraju željeti politički čelnici i građani, ali da su reforme u sektoru odbrane koje BiH treba provesti – ključne na tom putu.

Također je poručio da Alijansa podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH te da ostaje posvećena saradnji.

“I dalje smo duboko zabrinuti zbog kontinuirane secesionističke politike i retorike podjela. To je bezobzirno i opasno, podriva teško ostvareni napredak i ometa reforme koje bi koristile vašim građanima. Svi politički čelnici moraju sarađivati kako bi očuvali jedinstvo i zaštitili državne institucije. To je ključ za mir i sigurnost u zemlji i na Zapadnom Balkanu”, rekao je Stoltemberg.

Aktiviran MAP

Bosni i Hercegovini je 2020. odobren Akcijski plan za članstvo u NATO-u (MAP), a punopravno članstvo je cilj je zacrtan i važećim zakonom o odbrani, no njegovom se dosezanju protive političari iz reda bosanskih Srba koji već godinama blokiraju provedbu reformi odbrambenog sektora.

U bh. entitetu Republika Srpska prevladava stajalište da BiH treba ostati neutralna i slijediti Srbiju koja je proglasila vojnu neutralnost, podjseća Hina.

Narodna skupština RS-a je 2017. godine izglasala  rezoluciju o vojnoj neutralnosti tog entiteta.

Izvor: Al Jazeera i agencije