Sarajevo domaćin konferencije NATO-a

Ranije ove godine generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da u BiH postoji potencijal za tenzije, ali da Alijansa snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet zemlje.

Konferenciju je otvorio ministar odbrane BiH Zukan Helez (Samır Jordamovıć/Anadolu Agency)

U Sarajevu je u ponedjeljak otvorena NATO Konferencija strateških vojnih partnera (MSPC 24), čiji su domaćini Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Konferencija koja se održava od 8. do 12. aprila u organizacija NATO-a bit će prilika za razmjenu mišljenja o značajnim strateškim pitanjima NATO partnera, kao i unapređenje vojne saradnje, javlja Anadolija.

Konferenciju je otvorio ministar odbrane BiH Zukan Helez. Kazao je da je ova konferencija važna, jer će postepeno generisati nove stručnjake ili instruktore, te da bez takvih resursa nema ni napretka.

‘BiH najbliža punopravnom članstvu’

“Mi smo zemlja kojoj je odobren NATO paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta DVB, ali smo svjesni da za svaki materijalni resurs podrške moramo razvijati ljudske resurse, osoblje koje će stručno koristiti opremu“, rekao je Helaz.

Dodao je da je u državnim politikama i strategijama BiH “jasno iskazana ambicija za punu integraciju zemlje u euroatlantske političke, ekonomske i sigurnosne strukture.”

“Uvjeren sam da preuzimanje domaćinstva ovako velikih i značajnih događaja daje kredibilnost našim integracijskim ambicijama i težnjama”, rekao je Helez.

“Trenutno je naša zemlja u Akcionom planu za članstvo, što je posljednja stepenica prije poziva u punopravno članstvo. Raduje me što je NATO savez u svojim nedavnim istupima upravo Bosnu i Hercegovinu označio kao zemlju najbližu punopravnom članstvu u savezu te što je naveo da bi naša zemlja mogla vrlo brzo dobiti status kandidata za pristupanje ovom savezu. Iskreno se nadam da će BiH nakon pristupanja Švedske NATO savezu biti sljedeća punopravna članica”, rekao je Helez.

Ranije ove godine generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da na Kosovu i u Bosni i Hercegovini postoji potencijal za tenzije, ali da Alijansa snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Izvor: Agencije