Ambasada SAD-a nakon napada kod Stoca: Osuđujemo svaki čin nasilja i netolerancije

Pozivamo nadležne u BiH da hitno i temeljno istraže ovaj brutalan čin, poručili su iz Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Četvorica mladića iz Stoca, dobi od 18 do 22 godine, napadnuta su prilikom povratka iz Mostara, gdje su pratili nogometnu utakmicu (Al Jazeera)

Nakon što je desetak osoba naružanih palicama sinoć napalo četvoricu mladića iz Stoca prilikom povratka iz Mostara, gdje su pratili nogometnu utakmicu, oglasila se i Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđujući “ovaj čin nasilja i zastrašivanja”.

“Sjedinjene Američke Države osuđuju svaki čin nasilja i netolerancije jer isti narušavaju društvenu koheziju i podrivaju njenu sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine”, napisala je Ambasada SAD-a u BiH na društvenoj mreži X.

“Pozivamo nadležna tijela u BiH da hitno i temeljno istraže ovaj brutalan čin i osiguraju da on ne postane još jedan neriješeni nasilni incident za koji niko nije kažnjen. Također, pozivamo političke lidere da promovišu i stvaraju okruženje pogodno za mir i pomirenje”, dodaje.

Pretučeni bejzbol palicama

Četvorica mladića iz Stoca, dobi od 18 do 22 godine, noćas su napadnuta prilikom povratka iz Mostara, gdje su pratili nogometnu utakmicu Velež – Borac.

Njihov je automobil izguran sa ceste te okružen vozilima. Desetak osoba s palicama potom ih je napalo te oštetilo vozilo.

U Nogometnom klubu Iskra, u kojem igra većina mladića, navode da su napadači pripadnici Ultrasa, navijačke grupe mostarskog Zrinjskog. Policija još nije potvrdila te navode.

Sva četvorica napadnutih prebačena su u mostarsku bolnicu. Trojica su nakon ukazane pomoći puštena, dok je jedan jutros otpušten na kućno liječenje.

Napadnuta djeca povratnika

Nerin Dizdar, ministar za izbjeglice i raseljene osobe Federacije BiH, naveo je na društvenim mrežama da su napadnuta djeca povratnika u Stolac. S nekima je i razgovarao.

“Informacije koje imamo govore da postoje ozbiljne indicije da se počinitelji jako brzo otkriju. Naravno da očekujemo da se to desi i da očekujemo maksimalne sankcije za počinitelje. Ono što je zabrinjavajuće je da smo čuli informaciju da je zadnjih nekoliko kola, govorim sad fudbalskom terminologijom, bilo sličnih sacekusa i napada koji nisu uspjeli. Ovaj je, s aspekta tih nasilnika, uspio. Mislim da sada nadležni organi moraju učiniti sve da te nasilnika, huligane privedu”, rekao je Dizdar.

Izvor: Al Jazeera i agencije