Uhapšene dvije osobe zbog sumnje da su pomogli u premještanju tijela djevojčice

Potraga za tijelom ubijene djevojčice se nastavlja, provjerom više lokacija u borskom kraju, saopćila je policija.

Potraga za tijelom ubijene djevojčice se nastavlja, provjerom više lokacija u borskom kraju (Rade Prelić/Tanjug)

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije uhapsili su dvije osobe, zbog postojanja osnova sumnje da su osumnjičenom za teško ubistvo dvogodišnje Danke Ilić pomogli da premjesti tijelo djevojčice sa deponije u okolini Banjskog polja na za sada nepoznatu lokaciju na teritoriji grada Bora, saopćio je MUP.

“Zbog postojanja osnova sumnje da su najverovatnije 28. marta ove godine počinili krivično djelo pomoć počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela, R. D. i D. D. određeno je zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru”, navodi se.

Kako Tanjug saznaje, riječ je o ocu i bratu osumnjičenog za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić iz Bora.

Na prijedlog Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru, sudija za prethodni postupak Višeg suda u Zaječaru odredio je pritvor u trajanju do 30 dana dvojici muškaraca, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo teško ubistvo u saizvršilaštvu, saopćilo je danas Više javno tužilaštvo u Zaječaru.

Dvojica osumnjičenih za ubistvo dvogodišnjakinje u Banjskom Polju kod Bora, u petak navečer odvedeni su na saslušanje. Oni su osumnjičeni da su automobilom udarili djevojčicu, a nakon toga se dogovorili da njeno tijelo stave u gepek i odvezu na divlju deponiju.

Potraga za tijelom nastavljena

Potraga za tijelom ubijene djevojčice se nastavlja, provjerom više lokacija u borskom kraju.

Pripadnici policije danas se nalaze u selu Zlot kod Bora gdje je u toku pražnjenje septičke jame u dvorištu D. D., osumnjičenog za ubistvo djevojčice, prenosi Anadolija.

U Banjskom Polju jučer je također provedena intenzivna potraga za tijelom Danke Ilić. Brojne policijske snage su bile raspoređene na terenu, a potraga je kao i danas, usmjerena na deponiju za koju je ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić prethodno rekao da ih je na tu lokaciju uputio jedan od uhapšenih, dodajući da su upravo tu prebacili Dankino tijelo. Budući da se sumnja da su uhapšene osobe tijelo premjestile na drugu lokaciju, potraga se odvija i u mjestu Luka, odakle je jedna od uhapšenih osoba.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić u četvrtak je detaljno opisao nalaze policijske istrage o nestanku djevojčice, kretanje i ponašanje osumnjičenih i rekao da postoje indicije da se jedan od osumnjičenih vratio na deponiju i prebacio tijelo na drugo mjesto, prenosi agencija FoNet.

Policija je pregledala snimke deset kamera na kućama na tom putu i utvrdila da su, od 17 vozila koja su tog dana ušla u Banjsko Polje, samo dva izašla iz sela prije policijske blokade. To je bitno zato što je bilo simptomatično da su pet i po minuta prelazili 150 metara od mjesta gdje su se zaustavili u dvorištu porodice Ilić.

Govoreći o radu operativaca, Gašić je rekao da je provedena detaljna pretraga, te da je u četvrtak pretražena i kuća jednog od osumnjičenih, Srđana Jankovića u selu Luka. U kući su bili i pripadnici Žandarmerije, a pretražili su i salaš djeda osumnjičenog, koji se nalazi nekoliko kilometara od tog sela, prenose srbijanski mediji.

Poligrafsko ispitivanje

Osumnjičeni su, poslije nestanka Danke, bili među 15 poligrafski ispitanih. Istog dana su oduzeta sva tri automobila, njihova vozila i službeni auto.

“Sve podatke smo uzeli i sa branika, i iz unutrašnjosti. Njih dvojica su nas odveli do deponije da pokažu gdje su bacili tijelo. Ali imamo saznanja da se jedan od njih dvojice vratio na mjesto gdje su bacili tijelo i prebacio ga na drugo mjesto. Ne možemo da im vjerujemo jer jedan na drugog prebacuju krivicu”, rekao je ranije Gašić.

Aktiviran ‘Amber Alert’

U danu kad je prijavljen nestanak djevojčice 26. marta, u Srbiji je prvi put aktiviran međunarodni alarm “Amber Alert”, a u potragu se nekoliko dana kasnije uključio i Interpol.

To se desilo kada je objavljena videosnimka s tramvajske stanice u centru Beča u subotu 30. marta, na kojem se sa dvije žene vidi djevojčica slična Danki Ilić, pa se u istragu uključila i austrijska policija, ali se ispostavilo da je riječ samo o sličnosti, o čemu je ranije policija Beča službeno izvijestila MUP Srbije.

U Boru od četvrtka, kako prenosi Tanjug, građani pale svijeće i ostavljaju igračke.

Izvor: Agencije