Ubistvo djevojčice Danke Ilić: Policija na terenu, građani odaju počast

Dvojica osumnjičenih u potpunosti su priznala izvršenje ovog zločina.

U Banjskom Polju u toku je intenzivna potraga za tijelom dvogodišnje Danke Ilić (Davor Javorovic/PIXSELL)

U Banjskom Polju u toku je intenzivna potraga za tijelom Danke Ilić. Brojne policijske snage su raspoređene na terenu, a potraga je usmjerena na deponiju za koju je ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić prethodno rekao da ih je na tu lokaciju uputio jedan od uhapšenih, dodajući da su upravo tu bacili Dankino tijelo.

U Boru od četvrtka, kako prenosi Tanjug, građani pale svijeće i ostavljaju igračke.

Bageri su jučer kopali na tom lokalitetu. Nema ulične rasvjete, pa su se sinoć povukli, a jedno patrolno vozilo je nastavilo dežurati, navode srbijanski mediji.

Budući da se sumnja da su uhapšene osobe tijelo premjestile na drugu lokaciju, potraga se odvija i u mjestu Luka, odakle je jedna od uhapšenih osoba.

Pretražena svaka kuća, šaht, zamrzivač…

Uhapšeni su radnici Javnog komunalnog poduzeća Vodovod Srđan Janković (50) iz sela Luka i Dejan Dragijević (50) iz sela Zlot kod Bora.

Oni su automobilom naletjeli na Danku, zatim njeno tijelo stavili u gepek i odvezli na divlju deponiju.

Ministar Bratislav Gašić je jučer detaljno opisao nalaze policijske istrage o nestanku djevojčice, kretanje i ponašanje osumnjičenih i rekao da postoje indicije da se jedan od osumnjičenih vratio na deponiju gdje su je bacili i prebacio tijelo na drugo mjesto, prenosi agencija FoNet.

Policija je pregledala snimke deset kamera na kućama na tom putu i utvrdila da su, od 17 vozila koja su tog dana ušla u Banjsko Polje, samo dva izašla iz sela prije policijske blokade. To je bitno zato što je bilo simptomatično da su pet i po minuta prelazili 150 metara od mjesta gdje su se zaustavili u dvorištu porodice Ilić. Dijete je, pokazao je GPS, udareno 20 kilometara na sat.

Govoreći o radu operativaca, Gašić je istakao da su ušli u svaku kuću, podrum, šaht, pa čak i zamrzivač na tom području u potrazi za djetetom, a posebno su detaljno ispitali majku jer je bilo čudno što je poslije tri godine prvi put došla u tu kuću i dvorište, koje je bilo prilično zapušteno.

Pretražena je jučer i kuća jednog od osumnjičenih, Srđana Jankovića u selu Luka. U kući su bili i pripadnici Žandarmerije, a pretražili su i salaš djeda osumnjičenog, koji se nalazi nekoliko kilometara od tog sela, prenose srbijanski mediji.

Poligrafsko ispitivanje

Osumnjičeni su, poslije nestanka Danke, bili među 15 poligrafski ispitanih. Istog dana su oduzeta sva tri automobila, njihova vozila i službeni auto.

“Sve podatke smo uzeli i sa branika, i iz unutrašnjosti. Njih dvojica su nas odveli do deponije da pokažu gdje su bacili tijelo. Ali imamo saznanja da se jedan od njih dvojice vratio na mjesto gdje su bacili tijelo i prebacio ga na drugo mjesto. Ne možemo da im vjerujemo jer jedan na drugog prebacuju krivicu”, rekao je ranije Gašić.

U danu kad je prijavljen nestanak djevojčice 26. marta, u Srbiji je prvi put aktiviran međunarodni alarm “Amber Alert”, a u potragu se nekoliko dana kasnije uključio i Interpol.

Tračak nade da je djevojčica živa pojavio se poslije videosnimka s tramvajske stanice u centru Beča u subotu 30. marta, na kojem se s dvije žene vidi djevojčica slična Danki Ilić, pa se u istragu uključila i austrijska policija, ali se ispostavilo da je riječ samo o sličnosti, o čemu je ranije policija Beča službeno izvijestila MUP Srbije.

Dvojica osumnjičenih u potpunosti su priznala izvršenje ovog zločina, saopćeno je iz Ministarstva.

U četvrtak se pojavila i pogrešna fotografija jednog od uhapšenih, pa se druga porodica našla na udaru javnosti.

Izvor: Agencije