Dodik u Banjoj Luci uručio orden Orbanu povodom neustavnog 9. januara

Milorad Dodik u Banjoj Luci je uručio odlikovanje premijeru Mađarske Viktoru Orbanu, dodijeljeno povodom neustavnog 9. januara.

Premijer Mađarske Viktor Orban kazao je u Banjoj Luci da je Bosni i Hercegovini odavno mjesto u Evropskoj uniji i da bi proširenje trebalo ići prvo u tom smjeru, a ne na istok.

Mađarska uskoro preuzima predsjedavanje Unijom i imat će poseban tim za Zapadni Balkan.

Orban je kazao da je Milorad Dodik “konstruktivan, evropski čelnik i da bi mu Evropska unija trebala odati priznanje”. Ima još onih koji isto misle u EU, ali ne smiju to reći, ističe Orban.

Dodik je kazao da je cilj posjete učvrstiti ranije dogovorenu suradnju u poljoprivredi i energetici, ali i povezivanje kompanija iz Mađarske i RS-a, tokom poslovnog foruma.

Dodik je Orbanu uručio i orden, koji mu je dodijeljen povodom 9. januara, Dana RS-a, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Orban je kazao da je za njega odlikovanje znak poštovanja, ali i izraz prijateljstva.

‘Izraz prijateljstva’

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da je odlikovanje koje je primio “izraz prijateljstva i ljubavi između prijatelja”, javlja Tanjug.

“Dragi Milorade, dame i gospodo, odlikovanja su uglavnom znak poštovanja. Naravno, i ovo je znak poštovanja za mene, ali je još više nešto, što je moj prijatelj Milorad rekao prethodnih minuta, da je to i izraz prijateljstva i ljubavi između prijatelja”, rekao je Orban nakon što mu je Dodik uručio najviše odlikovanje tog entiteta Orden Republike Srpske na ogrlici.

Orban je istakao da “ne smatra to samo jednim državnim aktom nego da tu ima emocija i povjerenja, kao optimizma u odnosu na zajedničku budućnost”.

Orban je, nakon što mu je uručen Orden Republike Srpske na ogrlici, naveo da situacija u EU nije najbolja, ali da je to okvir u kojem srpski i mađarski narod mogu najbolje da napreduju.

Izvor: Al Jazeera i agencije