Glavni pregovarači Kosova i Srbije ponovo bez dogovara o dinaru

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak kaže da su neke prepreke riješene, ali dogovora i dalje nema.

Na Kosovu je 1. februara stupila na snagu uredba Centralne banke Kosova prema kojoj je euro jedina službena valuta gotovinskog plaćanja (REUTERS/Valdrin Xhemaj)

Rješenje za finansijsku podršku koju Srbija šalje u dinarima Srbima na Kosovu nije postignuto ni u četvrtak u Briselu, na trećem susretu glavnih pregovarača Kosova i Srbije Besnika Bislimija i Petra Petkovića.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak saopštio je da je bio domaćin još jedne diskusije sa dva glavna pregovarača na kojoj su neki jazovi premošteni.

“Uspjeli smo da premostimo neke jazove između prijedloga dvije strane. Planiram da uskoro nastavimo naše razgovore na osnovu ideja EU-a za kompromis”, naveo je Lajčak na mreži X.

Od 1. februara jedina dopuštena valuta na Kosovu je euro, čime je srpski dinar isključen iz platnog prometa u većinski srpskim sredinama na Kosovu.

Platni promet Srbije u kontinuitetu funkcionira na Kosovu i nakon ratnih sukoba 1999. u većinskim srpskim sredinama, a dinari su posredstvom Trezora Srbije bili u opticaju u trgovini, srpskim institucijama, ugostiteljstvu i ostalim privatnim uslužnim djelatnostima.

Prema direktivi Centralne banke Kosova jedina valuta dopuštena za obavljanje gotovinskih platnih transakcija – u gotovini u platnom sistemu Kosova sada je euro.

Druge valute mogu se koristiti za međunarodno plaćanje ili za devizne aktivnosti.

Izvor: Agencije