Schmidt u UN-u: Vlasti RS-a su prijetnja Dejtonskom sporazumu

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt govorio je večeras pred Vijećem sigurnosti UN-a.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt (REUTERS/Antonio Bronic)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda pozvalo je u srijedu na poštivanje Dejtonskog sporazuma i očuvanje mira i stabilnosti u BiH pri čemu su SAD i druge zapadne države dale jasnu podršku visokom predstavniku Christianu Schmidtu dok je ruski ambasador zastupao politiku Republike Srpske.

Vanredna rasprava je sazvana na zahtjev Rusije kako bi se članici Predsjedništva BiH iz entiteta Republika Srpska Željki Cvijanović omogućilo da pred tim tijelom iznese stajališta političara iz RS-a koji pokušavaju na svaki način spriječiti usvajanje rezolucije na Općoj skupštini UN-a o genocidu u Srebrenici. Bio je to povod amabsadoru BiH pri UN-u Zlatku Lagumdžiji da na sjednici upozori kako je riječ o manipulaciji pod ruskim sponzorstvom jer su zaobiđena druga dva člana Predsjedništva BiH.

Cvijanović, koja je bez saglasnosti Predsjedništva govorila u online formatu od Vijeća sigurnosti je zatražila da osudi kršenja Dejtonskog sporazuma, ali je ustvrdila kako je već godinama na djelu njegova revizija kojom se pokušava napraviti centralizirana država.

“RS ne krši međunarodno pravo i ustav, zagovara poštivanje Dejtonskog sporazuma koji najveći dio ovlasti daje entitetima”, kazala je Cvijanović čija je teza kako vanjske intervencije drže BiH pod protektoratom i time onemogućavaju pomirenje među narodima.

BiH, kako je kazala, može funkcionirati samo bez preglasavanja konstitutivnih naroda, a tvrdi da su za sve probleme u zemlji krivi Bošnjaci jer pokušavaju napraviti unitarnu državu i smatra da su im u tome pomagali svi dosadašnji visoki predstavnici.

Bošnjačke je dužnosnike optužila da prijete ratom i zazivaju sukobe, BiH je opisala kao “utočište džihadista”, a Christiana Schmidta kao “kolonijalnog predstavnika” koji svojim djelovanjem ometa napredak zemlje.

Visokog predstavnika je optužila da svojim intervencijama podriva vladavinu prava, a posebno se obrušila na najavu donošenja rezolucije u Općoj skupštini UN-a kojom bi se 11. juli ustanovio kao međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici što su ga 1995. godine nad Bošnjacima počinili pripadnici vojske i policije Republike Srpske.

Iako su predlagatelji rezolucije Njemačka i Ruanda, Cvijanović je najavila je kako će zbog toga tražiti smjenu ambasadora Lagumdžije.

“Ne postoji konsenzus među našim narodima i u tijelima vlasti o tekstu rezolucije”, kazala je Cvijanović koja tvrdi da rezolucija nije ni malo bezazlena jer je njen krajnji cilj ukidanje RS-a.

‘Prijetnje po mirovni sporazum’

Schmidt je odbacio sve tvrdnje Cvijanović i podsjetio Vijeće sigurnosti na svoj mandat po kojemu ima ovlasti nadzirati poštivanje Dejtonskog sporazuma, a političarima iz RS-a predbacio je da su oni ti koji poštuju pravni okvir i zakone države u kojoj žive.

“Postoje prijetnje po mirovni sporazum. Predsjednik RS-a (Milorad Dodik) i drugi dužnosnici iz RS-a često napadaju Dejton zapaljivom retorikom kada govore o raspadu države i odvajanju RS-a od BiH”, kazao je Schmidt.

Postojeće napetosti u zemlji potiče upravo takva retorika iako one srećom do sada nisu prerasle u nasilje, upozorio je visoki predstavnik.

Osudio je pojave historijskog revizionizma i negiranje genocida, podsjećajući kako je koristio svoje ovlasti da bi onemogućio sudjelovanje na izborima osobama osuđenim za ratne zločine.

Do finalne faze evropskih integracija dejtonska pravila moraju ostati na snazi i biti poštovana, uključujući tu suverenitet i teritorijalni integritet BiH, ali i saradnju s Uredom visokog predstavnika (OHR), zaključio je Schmidt.

 Zapadne države uz Schmidta, Rusi uz Cvijanović

Američki ambasador Robert Wood upozorio je na opasnost od etnonacionalizma u BiH i dao jasnu podršku Schmidtu kao visokom predstavniku.

Direktno je prozvao Dodika zbog negiranja genocida u Srebrenici, upozoravajući kako čelnik RS-a uz to redovno prijeti secesijom, a time i miru u regiji zbog čega su mu SAD uvele sankcije.

“Činjenica je da je genocid počinjen u Srebrenici i to je utvrđeno presudama međunarodnih sudova”, rekao je Wood, a na sličan način reagirao je i britanski predstavnik Fergus Eckersley kao i predstavnica Francuske.

Ruski ambasador Vasilij Nebenzja bio je jedini koji je podržao istup Željke Cvijanović a pri tom je insistirao na tvrdnji da se Dejtonski sporazum grubo krši pa stoga BiH nema status nezavisne i suverene države. Krivnju za to prebacio je na Zapad i na visokog predstavnika Schmidta kojega je nazvao “samoproglašenim bosanskim autokratom”.

Ponavljajući teze koje već mjesecima promoviraju političari iz Banje Luke i Beograda, Nebenzja je zaključio kako bi se zbog Schmidta, ali i rezolucije o Srebrenici, stanje u BiH moglo izmaknuti kontroli što bi se onda moglo preliti preko njenih granica i destabilizirati cijeli Balkan.

Kineski predstavnik Geng Shuang iskazao je protivljenje Pekinga “nametanju rješenja i sankcija” u BiH, a genocid u Srebrenici nazvao je “masakrom”, naznačivši kako Kina nije spremna podržati rezoluciju o kojoj ne postoji konsenzus.

Predstavnici Japana, Švicarske, Slovenije, Malte, Koreje, Ekvadora, Alžira, Gvajane, Mozambika, Siera Leone, pozvali su na striktno poštivanje Dejtonskog sporazuma te jačanje stabilnosti BiH kao jedinstvene države.

Izvor: Al Jazeera i agencije