Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Rezolucija će produbiti jaz između nacija i dovesti do novih tenzija na Zapadnom Balkanu, rekao je predsjednik Srbije u New Yorku.

Vučić je rekao da je rezolucija pripremana uz potpuno ignoriranje Srba u BiH (TANJUG/ STR)

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pozvao je u New Yorku stalne članice Ujedinjenih naroda da odbace predloženu rezoluciju o genocidu u Srebrenici, čije se usvajanje očekuje u maju.

Vučić je na prijemu koji priređuje Stalna misija Srbije pri UN-u za stalne predstavnike država članica UN-a ocijenio da će usvajanje rezolucije o Srebrenici produbiti jaz i dovesti do novih napetosti na Zapadnom Balkanu i pozvao članice svjetske organizacije da glasaju protiv.

“Ne samo da ova rezolucija neće dovesti do mira i neće izlečiti rane iz prošlosti, ona će produbiti jaz između nacija i dovesti do novih tenzija na Zapadnom Balkanu. Zbog toga mi tražimo da se ova rezolucija povuče, a ako ne bude tako, pozivamo da članice glasaju protiv”, rekao je Vučić, prenijala je Hina.

Naveo je da je proces pripreme nacrta rezolucije trajao šest mjeseci “u tajnosti”, o čemu niko u Srbiji nije informiran.

Vučić je dodao da je rezolucija pripremana uz potpuno ignoriranje Srba u BiH, institucija te zemlje, njezinog ustava i zakona te da je podijelila narode u toj zemlji, uz protivljenje legitimnih predstavnika Srba i ignoriranja institucija, zakona i Ustava BiH.

Vučić je naglasio da Srbija dosljedno osuđuje “strašne zločine u Srebrenici” te da su to uradila i dvojica predsjednika Srbije – ranije Boris Tadić i on, podsjetivši  Srebrenicu i odajući počast žrtvama, dok je je 2010. Skupština Srbije usvojila deklaraciju kojom je osudila zločin u Srebrenici.

Suočavanje s istinom

SAD je u subotu poručio Srbiji da je “neophodno suočavanje s istinom”, u čemu će Washington partnerski pomoći Beogradu.

Delegacija Evropske unije u Sarajevu prije dva dana je objavila da odlučno odbacuje pokušaje poricanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. i traži od političara u BiH da to prestanu činiti.

EU upozorava kako genocid počinjen u julu 1995. u Srebrenici nije stvar nečije lične prosudbe i stava, već da je “riječ o historijskoj činjenici utvrđenoj u sudskim procesima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju 2004. i Međunarodnim sudom pravde 2007.

 

Izvor: Agencije