Predsjednik Srbije izvrijeđao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić vrijeđao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića nakon sastanka sa Miloradom Dodikom u Beogradu.

Bećirović nazvao Vučića glavnim problemom Bosne i Hercegovine (REUTERS/Dado Ruvić)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izvrijeđao je predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića na konferenciji za medije u Beogradu, kazavši kako je čelnik BiH “niko i ništa”, te ga je nazvao “sitnim lažovom i falsifikatorom”.

Bećirović je nešto ranije danas rekao kako posljednjih sedmica i mjeseci “domaća i regionalna javnost polako saznaju pravo lice Aleksandra Vučića”.

“On nije nikakav mirotvorac, glavni problem u BiH nije (predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad) Dodik, nego Vučić. Stoga bi se međunarodni zvaničnici morali zapitati kakve instrukcije Vučić daje Dodiku. Morao bi početi poštovati suverenitet i nezavisnost i teritorijalni integritet BiH i da se prestane miješati u unutrašnje stvari”, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH za srbijanskog kolegu.

Istom prilikom je poručio Vučiću da poštuje međunarodno pravo, a ne da se ponaša kao da za njega ne važe pravila.

Zbor sa Dodikom

Vučić je kasnije održao sastanak sa Dodikom, nakon kojeg je komentirao najavljeno usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici na Generalnoj skupštini UN-a. Kako prenosi agencija Tanjug, on se zapitao šta je smisao toga glasanja.

“Hoćete li dobiti veće žaljenje od Srba? Od onoga koje ste dobili? A znači ne tražite to, tražite nešto drugo. Pokažite nam šta je to što tražite”, rekao je, a potom je uslijedio dio govora o Bećiroviću:

“I onom lažovu i falsifikatoru što je pisao knjige protiv Srba, Bećiroviću da poručim samo jednu stvar, pošto se danas pravio pametan pa rekao nije problem u Dodiku nego u Vučiću. Hvala ti na tome. I ne znaš kakav si mi kompliment dao. Ja tebi taj kompliment ne mogu da dam. Jer ti si niko i ništa. Ne radiš ovo ti, ovo rade Nemci, Englezi i neki drugi. A ti si niko i ništa. Kao što si uvek bio, sem sitnog lažova i falsifikatora.”

“Kad pobedite, nisi ti pobedio. To su pobedili Nemci, Englezi, Amerikanci, koji su nešto jači od Srbije. Ali borićemo se do posljednje kapi znoja, pa ćemo videti”, kazao je prvi čovjek Srbije.

Izvor: Agencije