Plenković očekuje otvaranje pregovora između EU-a i BiH

Odlazak predsjednice Evropske komisije i drugih EU diplomata u Sarajevo Plenković je opisao kao ‘veliku diplomatsku inicijativu brojnih prijatelja BiH’.

Hrvatski premijer Andrej Plenković uvjeren je da će Evropska komisija izaći sa pozitivnim rješenjem za susjednu zemlju (AP Photo/Omar Havana)

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu da očekuje da će se na samitu Evropskog vijeća u drugoj polovini marta donijeti politička odluka o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, o čemu je razgovarao s kolegama iz Evropske narodne stranke na marginama kongresa u Bukureštu.

“Želimo da se 22. ožujka na temelju postignuća Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u proteklih dva i pol mjeseca od sastanka u Briselu donese politička odluka o otvaranju pregovora”, rekao je Plenković novinarima u Bukureštu.

Odlazak predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, nizozemskog premijera Marka Ruttea i njega lično u Sarajevo prije nekoliko sedmica, kao i nedavne posjete šefova diplomatije Njemačke, Italije i Austrije, Plenković opisuje kao “veliku diplomatsku inicijativu brojnih prijatelja Bosne i Hercegovine”, prenijela je Hina.

Uvjeren u pozitivno mišljenje Komisije

Plenković je uvjeren da će Komisija izaći sa pozitivnim rješenjem za susjednu zemlju kako bi se na temelju njega mogla donijeti politička odluka na nivou šefova država i vlada.

“Posebno mi je drago da se u ovom periodu donio Zakon o sprječavanju pranja novca, Zakon o zaštiti podataka, nacionalni plan reformi, da se krenulo u sklapanje sporazuma sa Frontexom, da se radi na postizanju konsenzusa o zakonu o sprječavanju sukoba interesa, zakona o sudovima i u konačnici, nadam se, barem realnom hodogramu postizanja konsenzusa oko izbornog zakona koji je kapitalno važan za cijelu zemlju”, rekao je Plenković.

‘Historijska prilika’

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock kazala je u utorak u Sarajevu kako Bosna i Hercegovina mora iskoristiti historijsku priliku za otvaranje pristupnih pregovora s Evropskom unijom.

Vlasti BiH do 20. marta trebaju usvojiti reformske zakone kako bi Evropsko vijeće moglo donijeti odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa tom zemljom, koja je uz Crnu Goru ocijenjena kao zemlja najmanje otporna na ruski utjecaj tokom krize Zapada i Moskve.

Uslov za otvaranje pregovora između EU-a i BiH je usvajanje tri nova zakona.

Parlament BiH do sada je uspio usvojiti zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma, a preostalo je još usvojiti zakone o sudovima te o sprječavanju sukoba interesa.

Izvor: Agencije