Vučić: U UN-u slijedi rezolucija o Srebrenici, pa zahtjev za ukidanje RS-a

“Odmah sutradan izaći će se sa inicijativom za ukidanje Republike Srpske, na osnovu stava da političke tvorevine koje su zasnovane na genocidu ne mogu da postoje. Tražiće i ratnu odštetu od Srbije”, rekao Vučić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić (Marko Đoković / Tanjug)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održao je konferenciju za novinare na kojoj je, između ostalog, govorio o problemima sa kojima se, kako kaže, zemlja na čijem je čelu suočava.

Rekao je da se, prema podacima koje Srbija dobija iz Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, očekuje da se na dnevnom redu nađe rezolucija o genocidu u Srebrenici, ocjenjujući da će nakon toga uslijediti “zahtjevi za ukidanje Republike Srpske i da Beograd plati ratnu odštetu”, prenosi agencija Beta.

“Opet će kola da se slome na Srbima. Taj akt nema obavezujuću snagu, ali će se odmah sutradan izaći sa inicijativom za ukidanje Republike Srpske, na osnovu stava da političke tvorevine koje su zasnovane na genocidu ne mogu da postoje. Tražiće i ratnu odštetu od Srbije”, rekao je.

Mišljenja je da postoje dva razloga za inicijativu za tu rezoluciju, koja će se na dnevnom redu najvjerovatnije naći 27. aprila.

“Jedan razlog je da srpski narod bude kažnjen zbog slobodarske i nezavisne politike, da bude dodatno pritisnut po pitanju Kosova i Metohije i zbog spoljnopolitičke orijentacije. Drugi je taj da mogu muslimanima širom sveta da pokažu da postoje muslimani koje podržavaju, s obzirom na odnos prema Palestincima i drugim”, kazao je Vučić.

Podsjetio je da su prije dva dana, kada je upućena inicijativa da se Dnevni red stavi 25. godišnjica NATO bombardovanja SR Jugoslavije, dvojica zapadnih ambasadora rekla da se “ne treba vraćati 25 godina unazad”, prenosi Tanjug.

“Ne 25, već 29 godina. I to će biti uobičajeno, normalno. Mi imamo veliki broj Bošnjaka koji žive u Srbiji. Sve najgore mislim o užasnom zločinu koji se dogodio u Srebrenici. Išao sam da položim cvet i da se poklonim žrtvama Bošnjacima”, rekao je Vučić.

Najavio razgovor s Dodikom

Također je rekao da će pokušati razgovarati sa predsjednikom bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom da vodi politiku mira, ali i politiku spuštanja tenzija.

Na pitanje novinara kako vidi posljednje izjave Dodika da će krenuti u novu političku borbu, Vučić je rekao da nema pravo da mu govori kako da se ponaša, ali da će pokušati.

Kako je rekao, on svaki dan sa Dodikom razmijeni osnovne informacije, dodajući da je do dva sata nakon ponoći pratio rad Narodne skupštine Republike Srpske.

“Situacija je komplikovana, politički uzavrela i kada govore o Dejtonskom sporazumu, recite mi šta je i koji član prekršila RS oko imovine. Pokažite mi član Dejtonskog sporazuma koji je Dodik prekršio, to ću da pitam i (visokog predstavnika Christiana) Schmidta, a znam šta sam ga i prošli put pitao. Samo mi pokažite gde to piše. Ne pričajte mi o dugu i dugovima, već gde to piše. Da li su krivi Dodikovi unučići, jel’ su i njima ukinuti računi”, rekao je Vučić.

Dodao je da nije uvijek saglasan sa tim šta Dodik radi, ali da “kada vidi kako to ide i u kom smeru, zapita se šta ćemo da radimo za dva meseca kada ukinu sve banke”.

‘Plaćamo visoku cijenu’

Između ostalog je naveo da Srbija nije odustala od evropskog puta, da ima bezbroj razloga zašto je na tom putu, ali da će joj pozicija biti “sve teža i komplikovanija”, te da “zbog sveukupne geopolitičke situacije plaća visoku cenu”.

“Zbog toga smo u izuzetno teškoj situaciji, ali ne svojom krivicom”, rekao je Vučić.

Istakao je da želi da ukaže da je najbitnija tema pitanje Kosova, kao i članstvo te zemlje u Vijeću Evrope.

“Govoriću o tome i o našem narodu u BiH. Radi se o sveukupnom pritisku na Srbiju i srpski narod, pre svega zbog naše vojne neutralnosti, odnosa prema sukobu u Ukrajini i poziciji Srbije da osuđuje napad na suverenu zemlju, ali da se ne pridružuje sankcijama Rusiji”, rekao je Vučić, dodajući: “Treći razlog, a vezan je za oba prethodna, je da zapadne zemlje osećaju veliki pritisak zbog napredovanja ruskih snaga i nesigurnosti kako će se završiti rat, a pritisnuti mogućim budućim politikama iz Moskve koje će se bazirati na onome što se neretko naziva kosovski presedan.”

“Zbog toga je potrebno sve to skloniti iz ruku ruskog predsednika Vladimira Putina i tu se Srbija i srpski narod neretko nađu na meti ne samo Prištine, već i onih koji su ih podržavali”, istakao je.

Zbog toga će on, kako je rekao, pokušati da napravi politički i ekonomski presjek stanja u kojem se Srbija nalazi sa potezima koje će kao predsjednik preduzimati, a koje će, uvjeren je, podržati i Vlada i Skupština.

Osvrćući se na inicijativu za prijem Kosova u Vijeće Evrope, Vučić je rekao da smatra da reakcija Srbije treba da bude “snažna, ozbiljna i odgovorna”, a da će konačnu odluku donijeti Vlada.

“Znamo našu poziciju koja se suprotstavlja njihovim interesima, jer nismo za nezavisno Kosovo. I nema prostora za kukanje, ima prostora za borbu”, rekao je Vučić.

“Pozivam i vladu, a i sam sam spreman da čujem mišljenje i predstavnika svih političkih stranaka u Srbiji, i parlamentarnih i vanparlamentarnih.  Ne želim da govorim šta je to u konačnom smislu. Šta mislim da bi trebalo da bude naša reakcija 11. maja, jer ostaje vreme da se za to pripremimo. Takođe i ne želim da ograničavam manevarski prostor Srbiji u narednih mesec i po dana, jer ja ću imati nekoliko važnih sastanaka i susreta”, poručio je.

Izvor: Agencije