Vijeće sigurnosti UN-a neće raspravljati o NATO bombardovanju SR Jugoslavije

Za su glasale tri članice VSUN – Rusija, Kina i Alžir, glasova protiv nije bilo, a 12 zemalja je bilo uzdržano.

Odbijena inicijativa Rusije da se raspravlja o 25 godišnjici NATO udara na SR Jugoslaviju 1999 (REUTERS/Andrew Kelly)

Zemlje članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija nisu izglasale da se na dnevni red sjednice, koja je završena u New Yorku, stavi inicijativa Rusije da se raspravlja o 25 godišnjici NATO udara na SR Jugoslaviju 1999. godine, javlja Tanjug.

Za su glasale tri članice Vijeća sigurnosti UN – Rusija, Kina i Alžir, glasova protiv nije bilo, a 12 zemalja je bilo uzdržano.

“Srbija nije uspjela, podsredstvom Rusije, nametnuti Vijeću sigurnosti da na Dnevni red stavi temu 25. godišnjica bombardiranja Srbije od strane NATO saveza. Samo su tri države podržale da to bude tema sastanka, dok ih je 12 bilo suzdržano, što u praksi znači – protiv. U zgradi UN-a je bio ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, koji se nadao da će se, kao gost Rusije, moći obratiti Vijeću sigurnosti”, javlja reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Raspravi o NATO udarima na samom početku sjednice usprotivio se stalni predstavnik Francuske pri UN-u Nicolas de Riviere, koji je rekao da predlaganje te teme neće “ni na jedan način doprinijeti napretku”.

“Rusija cinično koristi intervenciju 1999. godine da opravda svoj rat protiv Ukrajine i agresivnu vanjsku politiku u Gruziji 2008 i na Krimu 2014”, poručio je Riviere.

Ruski stav

On je dodao da agenda sjednice treba da bude odluka svih članica Vijeća sigurnosti.

“Odluka nije na jednoj članici, pa ni na predsjedavajućoj zemlji”, rekao je Riviere.

Sa druge strane, stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da se ovih dana čitav svijet sjeća žrtava “tragičnih događaja na Balkanu, čiji je uzrok bila ilegalna agresija NATO-a”.

“Razumijem da je za predstavnike NATO-a za ovim stolom neprijatno da ovo čuju i da se o tome raspravlja, ali je važno o tome diskutovati, ne samo zbog toga što je bilo, nego i zbog toga što se sada dešava u tom regionu”, poručio je Nebenzja.

Zaustavljanje etničkog čišćenja

On je zatražio da se održi otvoreni brifing u Vijeću siguronosti o posljedicama NATO udara na SRJ po međunarodni mir i sigurnost u svijetu.

Predstavnica SAD-a Linda Thomas-Greenfield istakla je da SAD stoji iza postupaka NATO-a, dodajući da je Alijansa učinila ”ono što je bilo neophodno’ da se zaustavi ‘etničko čišćenje”.

”Sjednica je sazvana zbog ruskih destabilizujućih namjera vezanih za ovaj region”, rekla je ona.

Predstavnica Velike Britanije Barbara Woodward podržala je proceduru glasanja, dok je kineski predstavnik Zhang Jun rekao da ”rane srpskog naroda nisu još zarasle, ali ni da Peking ne može da zaboravi stradanje kineskih državljana u bombardovanju”.

Izvor: Al Jazeera i agencije