State Department: Hitno nastaviti dijalog Srbije i Kosova

U Briselu je jučer poslije odvojenih sastanaka održan i trojni sastanak glavnih pregovarača Petra Petkovića i Besnika Bislimija sa specijalnim predstavnikom EU-a Miroslavom Lajčakom.

Petković je nakon sastanka izjavio da je jedan od prijedloga Beograda za rješavanje pitanja dinara kao platežnog sredstva na prostoru Kosova nastavak rada "Poštanske štedionice" (TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ)

State Department Sjedinjenih Američkih Država pozdravio je nastavak dijaloga Kosova i Srbije sa specijalnim predstavnikom Evropske unije u Briselu i pozvao da se diskusije hitno nastave, prenosi agencija Beta.

“Ovo su razgovori koje pozdravljamo. I oni se danas odvijaju u okviru dijaloga uz posredovanje EU-a u Briselu i uključuju diskusiju o novoj valutnoj regulativi Centralne banke Kosova. Vjerujemo da se ove diskusije trebaju hitno nastaviti”, izjavio je sinoć glavni zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel na konferenciji za novinare.

Dodao je kako je dijalog jedini kanal za rješavanje pitanja vezanih za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

“Sjedinjene Američke Države su bile jasne u izražavanju zabrinutosti povodom nove uredbe koja ograničava ulazak i upotrebu srpskog dinara na Kosovu, izrazili smo izvjesnu zabrinutost u vezi s tim, a također smo ponovili naše pozive i Kosovu i Srbiji da deeskaliraju tenzije”, kazao je zamjenik glasnogovornika.

Trojni sastanak

U Briselu je jučer poslije odvojenih sastanaka održan i trojni sastanak glavnih pregovarača Petra Petkovića i Besnika Bislimija sa specijalnim predstavnikom EU-a Miroslavom Lajčakom.

Petković je nakon sastanka izjavio da je jedan od prijedloga Beograda za rješavanje pitanja dinara kao platežnog sredstva na prostoru Kosova nastavak rada “Poštanske štedionice”.

Lajčak je na društvenoj mreži X objavio da su se pregovarači dogovorili da razgovor nastave u ponedjeljak, 25. marta.

Izvor: Agencije