Skupština Srbije nastavlja raspravu o izboru predsjednika

Zastupnici su i jučer raspravljali o prijedlogu da na čelu Skupštine Srbije bude potpredsjednica SNS-a i dosadašnja premijerka Srbije Ana Brnabić.

Na dnevnom redu konstituirajuće sjednice je i izbor potpredsjednika Narodne skupštine, imenovanje generalnog sekretara te izbor članova radnih tijela (REUTERS/Đorđe Kojadinović)

Zastupnici Skupštine Srbije nastavljaju danas konstitutivnu sjednicu raspravom o izboru predsjednika parlamenta, a jedini predloženi kandidat je potpredsjednica Srpske napredne stranke Ana Brnabić, piše Tanjug.

Kako je najavio predsjedavajući konstituirajućom sjednicom Stojan Radenović, sjednica bi trebala biti nastavljena od 10 sati, a bit će to posljednji dan za glasanje.

Zastupnici su i jučer raspravljali o prijedlogu da na čelu Skupštine Srbije bude potpredsjednica SNS-a i dosadašnja premijerka Srbije Ana Brnabić, a sjednica je trajala šest sati.

Zastupnik Vladimir Orlić je podsjetio da je 1,8 miliona glasova na decembarskim izborima dobila izborna lista “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane”, što je značilo i najveći broj mandata. Dodao je da su upravo zato oni predložili da na čelu parlamenta bude Brnabić.

Podrška i protivljenje

Taj prijedlog, piše Tanjug, podržali su SNS, Socijalistička partija Srbije, Savez vojvođanskih Mađara, Jedinstvena Srbija, Pokret ujedinjenih penzionera Srbije, a protiv su se jučer izjasnili Srbija protiv nasilja, Nova Demokratska stranka Srbije, Mi glas iz naroda dr Branislav Nestorović i Mi glas iz naroda.

Na dnevnom redu konstituirajuće sjednice je i izbor potpredsjednika Narodne skupštine, imenovanje generalnog sekretara, izbor članova radnih tijela te izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Izvor: Al Jazeera