Ustavni sud: Predsjednik Hrvatske ne može biti kandidat na izborima

Zoran Milanović je odluku nazvao ustavnim pučem, dok je premijer Andrej Plenković optužio predsjednika za mini državni udar.

Ustavni sud je zaključio da predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, dok obavlja tu dužnost, ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke, objavio je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

To isključuje bilo kakvu mogućnost da Predsjednik Republike u kontekstu raspisanih parlamentarnih izbora bude kandidat na listi za izbor zastupnika ili istican kao kandidat za dužnost predsjednika Vlade Republike Hrvatske i da u tom svojstvu sudjeluje u političkoj izbornoj kampanji, zaključio je Ustavni sud, prenosi Hina.

Dodaju da je Milanovićevo kandidiranje dok obavlja dužnost predsjednika, na listi bilo koje političke stranke ili nezavisne liste za izbor zastupnika u Hrvatski sabor te isticanje njega kao kandidata za predsjednika vlade ili neku drugu dužnost, nespojivo s njegovim ustavnim položajem i ovlastima te načelom diobe vlasti.

Ako se, polazeći od njegovih izjava, Predsjednik Republike za vrijeme obavljanja te dužnosti kandidira za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, ili istupa u javnosti kao budući kandidat za predsjednika Vlade, mora odmah podnijeti ostavku predsjedniku Ustavnog suda, u kojem slučaju dužnost privremenog predsjednika Republike po sili Ustava preuzima predsjednik Hrvatskog sabora, zaključio je Ustavni sud.

Milanović: Ovo je ustavni puč

Zoran Milanović ponovio je u nedjelju u Lipovljanima da neće dati ostavku na mjesto predsjednika Hrvatske i da će biti premijerski kandidat SDP-a na izborima, a u očekivanju odluke Ustavnog suda vezano za kandidaturu referirao se da je to “nekoliko rečenica u Ustavu”, a on to “vidi potpuno drugačije”.

Milanović je ponovio i da će ostati kandidat za premijera bez obzira na to hoće li ostati na listi SDP-a.

Milanović je u ponedjeljak na svom profilu na Facebooku napisao “Rijeke pravde dolaze!”, komentirajući tako zaključak Ustavnog suda da dok obavlja dužnost predsjednika države, ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke.

“Rijeke pravde dolaze!”, kratko je napisao Milanović, što je stih iz istoimene pjesme Jure Stublića iz 1985. koju izvodi njegova grupa Film, a koji predsjednik koristi od najave da će biti premijerski kandidat SDP-a na izborima.

Ocijenio je u četvrtak odluku Ustavnog suda ustavnim pučem, poručivši da će na kraju biti premijer, uz poziv građanima da se ujedine protiv HDZ-a.

“Sa takvim ljudima mi imamo posla. Ja apeliram na svoje kolege, prijatelje i na hrvatski narod i građane, jer oni će na kraju presuditi ovu ustavnu krizu, koja je ustavni puč, s takvim ljudima se ne može drugačije. Dakle, to se mora riješiti izborima”, rekao je Milanović u Veloj Luci.

“Oni stoje između volje hrvatskih birača da slobodnim izborima, naprosto odaberu nakon sedam i po godina zuluma i kriminala HDZ-a (…), da kažu jesu li za to, ili nisu”, ocijenio je Milanović.

Plenković: Milanovićev mini državni udar

No, poručio je da će na kraju biti hrvatski premijer i biti mandatar, na legalan i pristojan način, ali da “toj bandi neće reći kako”.

Sa druge strane, premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ocijenio je kako su postupci predsjednika Zorana Milanovića i SDP-a pokušaj mini državnog udara i zlouporabe institucija, istaknuvši kako je Ustavni sud u svom zaključku bio jasan – da se kršio Ustav.

“Odluka je očekivana. Mislim da je predsjednik Ustavnog suda bio jasan. Sve što smo i mi rekli da je jasno da se ne samo izašlo iz ustavnih okvira uloge predsjednika, nego se direktno kršio i sam Ustav, to su oni i ponovili. Ne vidim što su drugo mogli reći”, rekao je Plenković uoči 31. godišnjice osnivanja HDZ-a SMŽ-a.

 

 

 

Izvor: Al Jazeera i agencije