Milanović kaže da će biti premijer čak i ako ne bude na glasačkoj listi

Hrvatski predsjednik objavio je da će se kandidirati za utjecajnu funkciju premijera, na SDP-ovoj listi, što je odluka koja je iznenadila mnoge.

Ustavni sud izvijestio je da će se u ponedjeljak izjasniti o najavi kandidature predsjednika Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj (EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je da će na predstojećim izborima sudjelovati kao kandidat za premijera i pobijediti, bez obzira na to kakvu će odluku donijeti ustavni suci.

“Andrej Plenković i njegovi HDZ-ovci svjesni su od jučer da gube izbore za Hrvatski sabor. I zato su odmah, u strahu od poraza, krenuli osporavati ustavnost mojeg sudjelovanja na parlamentarnim izborima. Ali, što god oni govorili i kakvu god odluku HDZ-ovi ustavni suci donijeli, možete biti mirni. Na ovim ću izborima sudjelovati kao kandidat za premijera i pobijediti”, napisao je Milanović u nedjelju na Facebooku.

Ustavni sud izvijestio je da će se u ponedjeljak izjasniti o najavi kandidature predsjednika Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj.

Milanović ostavku s funkcije predsjednika države namjerava dati nakon parlamentarnih izbora, dok dio ustavnih stručnjaka smatra da bi kao kandidat na izborima to trebao učiniti odmah.

Hrvatski predsjednik objavio je u petak da će se kandidirati za utjecajnu funkciju premijera, na SDP-ovoj listi, što je odluka koju je Reuters opisao kao “neočekivanom”.

Milanović će se kandidirati na predstojećim izborima kao nositelj liste SDP-a u prvoj izbornoj jedinici, o čemu su on i predsjednik SDP-a Peđa Grbin izvijestili na konferenciji za medije, a Milanović najavio pobjedu i formiranje vlade nacionalnog spasa.

Izbori za parlament s 151 mjestom održat će se 17. aprila.

Pozicija mandatara

Milanović je rekao je da ako ustavne sudije izvrše nalog Plenkovića, kojeg je nazvao kukavicom, pa ga (Milanovića) spriječe da bude kandidat na listi u prvoj izbornoj jedinici u kojoj se i on (Plenković) takmiči, “lista naše koalicije će svejedno pobijediti”

“Kao predsjednik Republike bit ću kandidat za premijera (na listi ili ne, potpuno je svejedno), nakon naše pobjede na izborima i nakon konstituiranja novog saziva Hrvatskog sabora odstupit ću s dužnosti predsjednika Republike, na dužnosti predsjednika Republike zamijenit će me – kako to Ustav striktno u članku 97. propisuje – novoizabrani predsjednik Hrvatskog sabora (a to neće biti HDZ-ovac Jandroković). Nakon što okupim većinu zastupnika, od vršitelja dužnosti predsjednika Republike tražit ću da mi povjeri mandat za sastav nove vlade”, rekao je Milanović.

Izvor: Agencije